Alegeri legislative cruciale pentru o Albanie cu aspirații europene

73
Alegeri legislative cruciale pentru  o Albanie cu aspirații europene - albania-1371742741.jpg

Articole recomandate

Albania își reînnoiește, duminică, parlamentul, într-un scrutin monitorizat îndeaproape de Uniunea Europeană în această țară ce aspiră să se apropie de blocul celor 27 și unde, după căderea comunismului, în 1990, rezultatele alegerilor au fost

în mod sistematic contestate, scrie France Presse.

Albania se află într-o criză politică de la precedentele alegeri legislative, în 2009, pentru că opoziția refuză să recunoască rezultatele scrutinului. Această situație a încetinit apropierea europeană a Tiranei, căreia Bruxellesul a refuzat deja să îi acorde în două rânduri statutul de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

Șeful delegației UE la Tirana, Ettore Sequi, a subliniat că desfășurarea "conform normelor europene" a acestui scrutin are o importanță crucială pentru Albania. Principalii rivali - o coaliție de dreapta formată în jurul premierului încă în exercițiu Sali Berisha și o alta de opoziție, condusă de socialistul Edi Rama - pledează la unison pentru aderarea la UE, dar și pentru redresarea economiei albaneze, una fragilizată.

Într-o țară unde sondajele de opinie sunt puțin credibile, cele două tabere i-au asigurat pe simpatizanții lor că vor câștiga lupta la care sunt aș-teptați peste 3,2 milioane de alegători pentru un scrutin proporțional în urma căruia vor fi stabiliți cei 140 de deputați cu mandat de patru ani. Peste 7.000 de candidați s-au înregistrat în cursă, potrivit AFP.

"Conducătorii albanezi au o responsabilitate comună de a crea condițiile pentru ca rezultatele scrutinului să fie acceptate de toți", au avertizat șefa diplomației europene Catherine Ashton și comisarul însărcinat cu politica de extindere Stefan Fule.

Analiștii se tem însă de un sce-nariu opus. "Problemele vor ieși la iveală cu ocazia numărătorii voturilor. Totul va depinde de maniera în care partidele vor controla scrutinul și procesul electoral", a explicat analistul Lutfi Dervishi. Cea mai recentă criză vizează însă chiar Comisia Electorală Centrală (CEC), care nu mai dispune de numărul necesar de membri (n.r. - cinci) pentru a putea valida rezultatele alegerilor, după demisia, pe fondul unor dispute interne, a trei dintre membrii aparținând opoziției.

"Caracterul democratic al alegerilor este compromis atât timp cât CEC nu va fi percepută de albanezi drept o instanță imparțială", au avertizat reprezentanți ai Consiliului Europei în vizită la Tirana. La doi ani de la precedentele legislative, în ianuarie 2011, patru persoane au fost ucise de tiruri ale gărzii naționale, în timpul unei manifestații antiguvernamentale a opoziției. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3575 secunde