Alegeri regionale în Germania. Martin Schulz își asumă înfrângerea!

212
Alegeri regionale în Germania.  Martin Schulz își asumă înfrângerea! - alegeri-1494328075.jpg

Articole recomandate

Candidatul social-democraților germani pentru postul de cancelar, Martin Schulz, și-a asumat înfrângerea suferită de partidul său în alegerile regionale desfășurate, duminică, în landul Schleswig-Holstein, dar a promis că acest partid va continua să lupte pentru a obține victoria la alegerile generale din 24 septembrie, relatează agenția EFE, consultată de Agerpres.

În timp ce presa germană evidențiază eșecul așa-numitului "efect Schulz" la cele două scrutinuri regionale care au avut loc anul acesta, ambele pierdute de social-democrați în favoarea creștin-democraților cancelarului Angela Merkel, fostul președinte al Parlamentului European și-a făcut, luni, o scurtă apariție publică - fără să accepte întrebări din partea ziariștilor - și a admis că Partidul Social-Democrat (SPD) nu a obținut rezultatul sperat.

"Dar suntem un partid solidar care apără egalitatea, este orientat către viitor și va continua să lupte, chiar dacă uneori trebuie să-și asume și o înfrângere", a spus Martin Schulz, în aplauzele simpatizanților reuniți la sediul SPD din Berlin, în timp ce alături de el se afla Torsten Albig, premierul social-democrat al landului Schleswig-Holstein, care, după scrutinul de duminică, a pierdut acest post în fața cvasi-necunoscutului Daniel Gunther, cap de listă al Uniunii Creștin-Democrate (CDU).

După terminarea numărării voturilor, CDU a obținut 32%, cu 1,2% mai mult față de scrutinul din 2012, în timp ce SPD a pierdut 3,2%, ajungând la 27,2%. Verzii au crescut puțin și au ajuns la 13,2%, liberalii din FDP au urcat și ei cu 3,3%, până la 11,5%, iar formațiunea de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a obținut 5,9% și va intra în parlamentul regional. Partidul minorității daneze (acest land se află la granița cu Danemarca) a scăzut la 3,3%.

După ce Schulz demisionat de la conducerea Parlamentului European pentru a prelua președinția SPD, acest partid a crescut în sondaje la începutul anului, ajungând chiar peste CDU. Însă, între timp, conservatorii au revenit și în prezent sunt cotați cu circa 36% din intențiile de vot, cu procente cuprinse între 6% și 8% peste social-democrați, astfel că Angela Merkel privește cu optimism scrutinul din 24 septembrie, când speră să obțină al patrulea mandat în fruntea executivului de la Berlin. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6206 secunde