Antony Blinken: Acuzaţia de genocid formulată la adresa Israelului, lipsită de valoare

1937
Antony Blinken: Acuzaţia de genocid formulată la adresa Israelului, lipsită de valoare - 1-1704876754.jpg

Articole de la același autor

Secretarul de stat american Antony Blinken a afirmat că acuzaţia Africii de Sud conform căreia Israelul a comis un genocid contra palestinienilor în Fâşia Gaza este lipsită de valoare, transmite agenţia AFP.

Într-o conferinţă de presă desfăşurată la Tel Aviv după o întrevedere cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, Antony Blinken a spus că palestinienii trebuie să poată reveni la căminele lor cât mai curând posibil dacă vor exista condiţiile necesare. El a adăugat că Statele Unite se opun oricărei propuneri ce susţine relocarea palestinienilor în afara Fâşiei Gaza şi a subliniat că Autoritatea Palestiniană are responsabilitatea de a se reforma.

Înaltul demnitar american a anunţat că Israelul acceptă principiul unei misiuni ONU de evaluare a situaţiei din nordul Fâşiei Gaza, în perspectiva revenirii palestinienilor strămutaţi din cauza războiului.

„Am căzut de acord asupra unui plan ce le permite Naţiunilor Unite să desfăşoare o misiune de evaluare care va determina ce trebuie făcut pentru a le permite palestinienilor strămutaţi să revină în deplină securitate la căminele lor în nord”, a explicat Antony Blinken.

Pe de altă parte, el a subliniat că Israelul trebuie să renunţe la măsurile care subminează capacitatea palestinienilor de a se autoguverna.

„Israelul trebuie să fie un partener al responsabililor palestinieni dornici să-şi conducă poporul să trăiască în pace, alături de vecini”, a insistat Blinken.

În procesul intentat la Curtea Internaţională de Justiţie, Israelul este acuzat de genocid împotriva palestinienilor în ofensiva sa în Fâşia Gaza. Audierile în acest caz, înaintat de Africa de Sud, urmează să înceapă joi, 11 ianuarie, şi să se concentreze pe numeroşii civili dintre cei peste 23.000 de locuitori despre care autorităţile sanitare din Gaza afirmă că au fost ucişi în cele mai mult de trei luni de război între Israel şi Hamas.

Adresându-se lui Antony Blinken, sosit într-o vizită în Israel, preşedintele Isaac Herzog a acuzat Africa de Sud de ipocrizie şi i-a mulţumit Washingtonului pentru sprijin acordat Israelului, care afirmă că depune eforturi maxime pentru a evita victime civile în Fâşia Gaza. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.469 secunde