Apele Române și Societatea Ornitologică vor să preia custodia Lacului Techirghiol

370
Direcția Apelor Dobrogea – Litoral, în asociere cu Societatea Ornitologică Română, a depus la Agenția pentru Protecția Mediului Constanța o ofertă de preluare a custodiei Lacului Techirghiol.

Directorul APM Constanța, Adrian Manole, a precizat faptul că este singura ofertă depusă. Comisia de evaluare și atestare este alcătuită din doi reprezentanți ai agenției de mediu, o persoană delegată de către Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii a Academiei Române, un reprezentant al consiliului județean și un reprezentant al direcției silvice. Următoarea întâlnire a comisiei a fost stabilită pentru data de 16 iulie 2008, când va avea loc evaluarea finală a cererii.
Lacul Techirghiol reprezintă domeniul public al statului aflat în administrarea AN Apele Romane - Direcția Apelor Dobrogea – Litoral.
Pentru menținerea calităților terapeutice ale apei lacului, care a cunoscut, în perioada anilor 1975 – 1980, un continuu proces de degradare, manifestat în principal prin îndulcirea apei, prin Direcția Apelor Dobrogea – Litoral s-au derulat și sunt în execuție lucrări de investiții, prin care salinitatea apei a crescut, fapt ce reprezintă un factor de refacere a ecosistemelor lacustre.
În această perioadă a anului, a avut loc o explozie algală pe malul lacului. Reprezentanții Apelor Române spun că este un proces benefic în formarea nămolului și este determinat de creșterea salinității apei datorată executării lucrărilor hidrotehnice.
În privința deșeurilor existente în cuveta și pe malurile lacului Techirghiol există o problemă permanentă care se accentuează pe perioada verii. În sezonul cald, localnicii și turiștii practică băile de soare și scăldatul în apa lacului, fără ca aceste zone să fie amenajate corespunzător, fapt care are drept consecință acumularea de deșeuri. În al doilea rând, din cele două foste depozite de gunoi din Eforie și Techirghiol, sunt antrenate deșeuri care ajung în apa lacului. Nu în ultimul rând, plaja situată în apropierea sanatoriului, intens utilizată în perioada sezonului cald, reprezintă o sursă de deșeuri care ajung în apa lacului.
Conform autorizației de gospodărire a apelor nr. 35/ 11.05.2007, emisă de Apele Române, privind "Exploatarea nămolului terapeutic din lacul Techirghiol" al cărei titular este Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol, este prevăzută obligația acestuia de a menține cuveta și malurile lacului curate, se precizează într-un comunicat de presă al Apelor Române.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7684 secunde