Baconschi: România nu are revendicări teritoriale la adresa Ucrainei

490
1
Baconschi: România nu are revendicări teritoriale la adresa Ucrainei - baconschi-1320936501.jpg
Ministrul român de Externe, Teodor Baconschi, aflat la Kiev, a declarat că România nu are revendicări teritoriale la adresa Ucrainei, relatează Kyiv Post.

"Vreau să dau un răspuns clar. România susține inviolabilitatea granițelor", a spus el. "Nu avem revendicări la adresa integrității teritoriale a altor state", a subli-niat Baconschi, pentru Interfax Ucraina.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, se află în vizită oficială la Kiev, la invitația omo-logului ucrainean, Konstantin Grișcenko.

Șeful diplomației române va fi primit de președintele Victor Ianukovici, premierul Mikola Azarov și va avea convorbiri cu președintele Radei Supreme, Volodimir Litvin. Cu prilejul vizitei, ministrul român de Externe se va întâlni cu reprezentanți ai comunității românești din Ucraina.

Situația românilor din Ucraina a reprezentat unul dintre punctele fierbinți în relațiile dintre București și Kiev, mai ales în condițiile în care Ucraina nu permite dubla cetă-țenie. La începutul anului 2009, Kievul și Bucureștiul conveniseră ca monitorizarea interguverna-mentală privind respectarea drepturilor minorităților din Ucraina și România să fie reluată în cursul acelui an, însă discuțiile nu s-au concretizat. Lucrările Comisiei mixte privind monitorizarea situației minorităților română și ucraineană au fost întrerupte pe o perioadă nelimitată.

Comunitatea românilor se concen-trează cu precădere în trei zone din Ucraina - în Transcarpatia, Cernăuți și Odesa. Comunitatea românofonă reprezintă a treia etnie ca pondere din Ucraina, după ucraineni și ruși, numărând circa 410.000 de persoane, între care 151.000 de români și 258.600 de "moldoveni".

Printre problemele cu care se confruntă minoritatea română din Ucraina se numără accesul la învățământul în limba maternă, utilizarea oficială a limbii române în administrație și în justiție, finanțarea activităților asociațiilor minorității române, media în limba română, păstrarea identității reli-gioase, reprezentarea la nivelul administrației, lipsa reprezentării parlamentare, retrocedarea proprie-tăților care au aparținut comunității românești.

Comentează știrea

11 noiembrie 2011
Revendicari teritoriale in Ucraina

Bai hotule dute-n mortii matii si numai vorbi in numele meu ! Romania are de recuperat teritorii de la Ucraina ! o sa te caut pe acasa sa scap tara de unul din tradatorii de varf !

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 09 Noiembrie 2011
Stire din Actual : Casa Albă:  Nu există extratereștrii
Miercuri, 09 Noiembrie 2011
Stire din Actual : Sarkozy, gafă monumentală
Pagina a fost generata in 0.2148 secunde