Băncile au pus ochii pe banii din agricultură

322
Miliardele de euro puse la dispoziție de Uniunea Europeană și Ministerul Agriculturii pentru sprijinirea fermierilor au trezit și interesul principalelor bănci din România care s-au grăbit să vină pe piață cu oferte de creditare.
Primul pas a fost făcut la începutul acestei luni când circa șapte instituții bancare din România și-au depus ofertele pentru administrarea banilor acordați prin Programul Național de Dezvoltare Rurală. Selectarea băncii, în acest caz, urmează a se realiza în perioada imediat următoare.
De asemenea, la mijlocul săptămânii trecute, Ministerul Agriculturii a anunțat semnarea cu trei bănci, CEC, AlphaBank și BRD, a convenției pentru acordarea unui avans de 75% din subvențiile la hectar pe care fermierii urmează să le primească de la UE.
Așadar, până când toate actele normative vor fi întocmite astfel încât fermierii să își primească subvențiile pentru înființarea culturilor agricole, aceștia au posibilitatea de a contracta un credit de la una din cele trei bănci, garanția împrumutului fiind constituită chiar de subvenția în sine.
"Am asistat la semnarea unei convenții tripartite între cele trei bănci, Fondul de Garantare a Creditului Rural și Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură. Astfel, femierii care au mai mult de zece hectare și au cerut plata la hectar la APIA au dreptul să ia astfel de credite. În momentul în care vor fi livrați banii de la stat acest credit va fi rambursat. Acest produs va putea fi utilizat și în anii următori, iar poarta este deschisă pentru mai multe bănci", a declarat Dacian Cioloș, ministrul Agriculturii.
De partea cealaltă, reprezentanții băncilor au făcut și o scurtă descriere a produselor, președintele CEC, Radu Ghețea, precizând că dobânda anuală percepută de bancă în acest caz va fi de12%. "De mâine agricultorii se pot prezenta la orice sucursală a CEC și solicita creditul. În funcție de valoarea creditului banii pot fi obținuți în trei-patru zile. Dobânda este de 12% și cuprinde toate costurile băncii. Valoarea dobânzii va fi însă mult mai mică de circa 3% pentru că perioada de rambursare va fi de circa patru luni", a spus Ghețea.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.882 secunde