În România

Băncile și-au găsit proștii

1127

Articole de la același autor

Când au intrat pe piața românească, bancherii trebuie să fi avut senzația că au murit și au ajuns în rai. Economia este încă în tranziție, oamenii sunt plătiți prost și acceptă multe. Dacă au nevoie de bani, pot suporta zeci de comisioane, taxe și penalizări inventate. Un neamț sau un spaniol ar da banca în judecată și ar băga-o cu forța în faliment, dacă instituția ar îndrăzni să îi ceară comision de acordare și administrare a creditului.

De altfel, băncile autohtone sunt singurele din Europa care cer cu nesimțire un comision de acordare a creditului. Adică tot clientul trebuie să plătească pentru faptul că a ales banca respectivă și că va plăti dobândă pentru următorii cinci ani.
Potrivit unui studiu realizat de firma de recuperare a debitelor Urban&Asociații, un român plătește de 50 de ori mai multe comisioane decât un austriac, în condițiile în care ambii au credit la aceeași bancă.
Bancherii spun că dobânzile mari sunt un mecanism de apărare împotriva inflației, însă zecile de comisioane nu sunt decât hoție pe față.
Când un austriac ia un credit de nevoi personale, plătește un comision fix, de 10 – 20 euro, la fiecare trei luni. În Cehia, băncile cer doar 2 euro pe lună, în timp ce în Ungaria se achită doar o taxă de 0,25% din împrumut, în fiecare lună.
În România, băncile au inventat comisionul de carotecă, cerut pentru întreținerea dosarelor… care nu există, întrucât sistemul bancar este informatizat acum.
Și asta nu e tot. Dacă iei un credit "overdraft" (descoperire de cont), plătești comisioane pentru eliberarea cardului, reînnoirea cardului, administrarea anuală a contului, interogarea soldului, eliberarea de numerar, asistență și asigurări, contestarea nejustificată a unei tranzacții și plata la comercianți, plus alte zeci de taxe de penalizare, în caz că depășești limita overdraftului cu un leu sau că întârzii o zi cu plata dobânzii.
Dacă ar fi așa peste tot, nu ar fi o problemă. Ar însemna că așa este construit sistemul bancar și că trebuie să accepți să plătești, dacă ai nevoie de un împrumut. Însă așa este doar în România, discriminarea pe care aceeași bancă o face între clienții români și cei germani, spre exemplu, fiind inacceptabilă în Uniunea Europeană, entitate care a fost construită pe principiul egalității între cetățeni.
A cere un comision de acordare a creditului este ca și cum clientul ar cere o reducere pentru că a ales banca respectivă și s-a șters pe picioare când a intrat în unitate. Așa cum banca cere comision lunar de administrare a creditului, la fel de bine ar putea și clientul să ceară o reducere de "bună-credință", doar pentru că își plătește ratele la timp.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8171 secunde