Bărbații însurați ar putea deveni preoți, anunță Papa Francisc

126
Bărbații însurați ar putea deveni preoți, anunță Papa Francisc - papafrancisc38559600-1489158354.jpg

Articole recomandate

Papa Francisc declară că este deschis față de ideea ca bărbați căsătoriți să devină preoți, într-un efort de a acoperi penuria cu care se confruntă Biserica Catolică, relatează Digi24.ro.


Într-un interviu acordat ziarului german Die Zeit, Francisc apreciază că lipsa de preoți catolici este o "problemă enormă" cu care se confruntă Biserica și declară că ar fi deschis ideii de a modifica regulile cu privire la intrarea în sacerdoțiu.

"Este necesar să analizăm dacă «viri probati» ar putea să fie o posibilitate", a declarat Papa. "Iar dacă da, este necesar să stabilim ce sarcini pot îndeplini, de exemplu în comunități izolate".

"Viri probati" este expresia latină folosită pentru a desemna "bărbați testați" sau bărbați căsătoriți cu o credință și o virtute excepționale.

Acest lucru le-ar permite bărbaților care sunt deja căsătoriți să fie hirotoniți. Însă bărbaților singuri care sunt deja preoți nu li se va permite să se căsătorească, spune Papa argentinian.

"Celibatul voluntar nu este o soluție", a subliniat el.

Biserica Catolică permite deja ca unii bărbați căsătoriți să fie hirotoniți.

Preoții protestanți căsătoriți care se convertesc la catolicism pot să rămână căsătoriți și să fie în același timp preoți ai Bisercii Catolice, cu condiția să obțină permisiunea soțiilor lor.

De asemenea, biserici catolice orientale, care fac parte din Biserica Romano-Catolică, pot să-și mențină tradiția preoților căsătoriți.

Biserica Romano-Catolică consideră că preoții nu ar trebui să fie căsătoriți în baza unor pasage din Biblie și deoarece crede că preoții acționează "in persona Christi" (în persoana lui Cristos), iar de aceea ar trebui să fie celibatari, ca Cristos.

Această învățătură a fost reafirmată de Sfântul Ioan Paul al II-lea și Papa emerit Benedict al XVI-lea.

În cartea sa, "Despre Rai și Pământ", Papa Francisc afirmă că "pentru moment sunt în favoarea menținerii celibatului, cu avantajele și dezavantajele pe care le are, deoarece au trecut zece secole de experiență mai degrabă bună decât de eșec".



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6423 secunde