Barroso salută deciziile luate la summit-ul Merkel-Sarkozy

318
Președintele Comisiei Europene, José Manuel Durao Barroso, a salutat deciziile "importante" luate la summit-ul dintre cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Nicolas Sarkozy privind guvernarea zonei euro, relatează Agerpres.

Propunerile cancelarului german și ale președintelui francez, în-deosebi cele referitoare la guvernarea economică pentru zona euro, "reprezintă o contribuție politică importantă din partea celor două mari puteri economice ale zonei la dezbaterea și la activitatea în curs de desfășurare în legătură cu aceste chestiuni", a afirmat Durrao Baroso într-un comunicat comun cu Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri economice.

"O monedă comună implică responsabilități comune și necesită o coordonare mai strânsă a politicilor economice", sunt de părere cei doi responsabili europeni.

Ei aprobă îndeosebi propunerea privind formarea unui guvern economic al zonei euro: "un format și o frecvență periodică a summit-urilor zonei euro, cu un președinte permanent, contribuie la un leadership politic stabil și mai puternic", au estimat cei doi.

Cererea formulată de Angela Merkel și Nicolas Sarkozy de adoptare a unei "reguli de aur" bugetare de către cele 17 țări membre ale zonei euro este "un angajament politic puternic în favoarea stabilității pe termen lung a finanțelor publice".

Propunerea referitoare la introducerea unei taxe pe tranzacțiile financiare, un alt anunț făcut de Merkel și Sarkozy, "va fi un instrument cheie pentru a asigura că sectorul financiar aduce o contribuție mai justă la conturile publice", au afirmat Durao Barroso și Rehn, reamintind că executivul european a anunțat deja că va face o propunere în acest sens "în curând".

Comisia Europeană va lucra "împreună cu președintele Consiliului European și cu președintele Eurogrupului" și va face propuneri "în următoarele săptămâni", con-chide comunicatul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2933 secunde