Bilanţul victimelor la hipermarketul Epiţentr din Harkov creşte la 11 morţi, 40 de răniţi şi 16 dispăruţi

565
Bilanţul victimelor la hipermarketul Epiţentr din Harkov creşte la 11 morţi, 40 de răniţi şi 16 dispăruţi - epitenter-1716726205.jpeg

Articole de la același autor

Bilanţul atacului rus la un supermarket de bricolaj, la Harkov, al doilea cel mai mare oraş ucrainean, a crescut la 11 morţi duminică, la o zi după acest atac denunţat de către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski drept ”josnic”, relatează AFP.


”Din nefericire, bilanţul morţilor la Epiţentr a crescut la 11”, anunţă duminică pe Telegram guvernatorul regiunii, Oleg Sînegubov.


El a anunţat sâmbătă că cel puţin şase persoane au fost ucise, alte 40 au fost rănite, iar alte 16 lipseau la apel în urma acestui atac rus cu două bombe ghidate.


Imagini difuzate pe reţele de socializare ucrainene arată clădirea supermarketului Epiţentr cu acoperişul sfârtecat din care iese o coloană uriaşă de fum negru şi pompieri care stropesc cu apă incendiul declanşat de atac.
Potrivit pompierilor, incendiul a ars 10 000 de metri pătraţi, dar a fost controlat.


”S-a întâmplat brusc”


Reţeaua de hipermarketuri Epiţentr vinde produse electrocasnice şi de bricolaj.
O femeie de serviciu de la hipermarket, Liubov, în uniformă, povesteşte cum a fugit din magazin.


”S-a întâmplat brusc. La început n-am înţeles, totul a devenit negru şi totul a început să ne cadă în cap”, declară ea.
”Din fericire, telefonul meu era aprins, iar cu lanterna lui am aflat unde eram, însă înaintea noastră ardea deja”, declară ea.


”Rusia a aplicat o nouă lovitură brutală oraşului nostru Harkov, unui hipermarket de construcţii, sâmbătă, chiar în mijlocul zilei”, a denunţat pe Telegram preşedintele Volodimir Zelenski, condamnând un atac în plină zi al unei ţinte ”în mod clar civile”.


Agenţia rusă oficială de presă Tass a citat o sursă din domeniul securităţii ruse potrivit căreia un atac cu rachetă a distrus un ”depozit militar şi un post de comandament” în clădire.


”Numai nişte nebuni ca Putin sunt capabili să omoare şi să terorizeze oamenii atât de josnic”, a denunţat Volodimir Zelenski, atacându-l pe preţedintele rus care a ordonat trupelor ruse să atace Ucraina în februarie 2022.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a respins drept ”inacceptabil” acest atac rus.
”Franţa împărtăşeşte durerea ucrainenilor şi rămâne deplin mobilizată alături de ei”, a scris el pe X, deplângând ”numeroase victime, copii, femei şi bărbaţi”, ”familii”.


Apărare antiaeriană


Sâmbătă seara, un nou atac a atins centrul Harkovului, rănind 18 persoane într-o zonă în care se află un birou poştal, un salon de coafură şi o cafenea, porivit primarului Igor Terehov.
Preşedintele ucrainean a făcut din nou apel la aliaţii săi din Occident să-i trimită sisteme de apărare antiaeriene suplimentare.


”Dacă Ucraina ar dispune de suficiente sisteme de apărare antiaeriană şi de avioane de luptă moderne, asemena atacuri ruseşti ar fi fost imposibile”, a pledat el.


”Zilnic cerem lumii: daţi-ne o apărare antiaeriană, salvaţi oameni”, declară Volodimir Zelenski.


Oraşul Harkov, care avea 1,5 milioane de locuitori înainte de război, situat în apropierea frontierei ruse, în nord-estul Ucrainei, este vizat cu regularitate de forţele Moscovei, care au lansat la 10 mai o ofensivă terestră în regiunea cu acelaşi nume.


Această ofensivă le-a permis ruţilor să cucerească mai multe localităţi şi să oblige Kievul să trimită întăriri în acest sector.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.2895 secunde