Bleonț, Tudor Gheorghe și dirijorul Răsvan Cernat deschid anul cultural 2008 la Constanța

727

Articole de la același autor

Stagiunea culturală 2007 - 2008 continuă la Constanța fără a face notă discordantă cu ultimele luni din 2007. Astfel, la concurență cu impresari care aduc spectacole
de teatru și concerte de toate genurile, teatrele locale promit premiere și, cel mai important, diversitate.

Teatrul Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" are programat primul spectacol al anului pe data de 12 ianuarie, fiind dedicat lui Johann Strauss, cu valsuri și polci. La pupitrul orchestrei se va afla dirijorul Răsvan Cernat.
Teatrul pentru copii și tineret Constanța își pliază activitatea în funcție de vacanța școlară, astfel că vom revedea trupa de pe data de 7 ianuarie. Tot luni, încheie mini-vacanța de iarnă și Teatrul de Stat Constanța, nefiind cunoscut, încă, repertoriul pentru săptămâna viitoare.
Pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Constanța, în perioada următoare, sunt prezentate două spectacole: "Himnus", de Gyorgy Schwaida, și concertul lui Tudor Gheorghe "Parfumul nebunelor ddorinți".
"Himnus", de Gyorgy Schwaida, este o premieră la Constanța a Casei de Cultură Arad și a Teatrului "Fani Tardini" din Galați. Piesa este așteptată cu interes mai ales că este vorba despre o altă creație a regizorului Radu Dinulescu, cel care a prezentat, în luna decembrie, în colaborare cu Teatrul de Stat Constanța, spectacolul "Mansardă cu vedere spre moarte", contractat, la fel ca și cazul piesei teatrului din Galați, pentru Festivalul de teatrul de la Avignon. "Himnus", de Gyorgy Schwaida, este deja vedetă, câștigând, în 2007, "Coup de Coeur de la presse", la Avignon. Ca și în cazul piesei montate la Constanța, "Himnus" a avut inițial, premiera în limba franceză. Din distribuția spectacolului fac parte Victoria Cociaș, Claudiu Bleonț, Liliana Lupan, Aurel Bâtcă, Gabi Velicu, Cristian Gheorghe și Vasile Danilă; prețul biletelor variază între 20 și 30 de lei, piesa fiind programată pe data de 26 ianuarie.
Iar pe data de 5 februarie, Tudor Gheorghe revine la Constanța cu spectacolul "Parfumul nebunelor dorinți", pe versuri de Vasilache, Fernic, Andreescu, Vasilescu, Dendrino. Prețul unui bilet la acest spectacol este de 50 de lei.

Expozițiile lunii
- "The Fish Gallery" prezintă, până pe data de 23 ianuarie, expoziția foto "Sub tensiune", a Emiliei Gheorghe. Expoziția este rezultatul a trei componente combinate în și din ordinarul cotidian: plimbare, spațiu urban și neașteptat, se arată în prezentarea evenimentului. În expoziția Emiliei Gheorghe, "neașteptatul este multiplicat și se deschide în cascade de situații, nume, forme și culori. În esență, fotografiile reprezintă un îndemn la reconsiderarea unor aspecte din viața cotidiană care se regăsesc la tot pasul. Accentul este pus în special pe elemente care țin de îmbinarea cromatică a texturilor și a formelor".
- Salonul de iarnă al membrilor Filialei Constanța a Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAP) este prezentat, în continuare, la Muzeul de Artă. Pe simeze sunt expuse lucrările a 26 de membrii ai UAP Constanța, diferite ca stil și tehnică; picturi, sculpturi în ceramică sau marmură, basoreliefuri, colaje ilustrează o împletire de stiluri clasice și abordări moderne ale artei.
- Până pe 31 ianuarie, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Asociația Culturală "Noua Acropolă" prezintă o expoziție cu peste 100 de reproduceri arheologice din civilizațiile antice. Intrarea este liberă.

Balerinii își încheie astăzi turneul în Germania
Astăzi, 3 ianuarie, compania de balet din cadrul Teatrului Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" încheie turneul anual din Germania, început pe data de 8 decembrie 2007. Turneul se desfășoară neîntrerupt din anul 1979, grație maestrului Oleg Danovski și a impresarului german KonzertDirection Landgraf, care a menținut legătura cu instituția din Constanța.
În turneul din acest an, au fost prezentate 21 de spectacole în 19 orașe, impresarul optând pentru un repertoriu clasic: "Frumoasa din pădurea adormită", "Spărgătorul de nuci", "Cenușăreasa", "Crăiasa zăpezii" și "Max și Moritz".
Pentru perioada următoare, compania de balet reia repetițiile pentru premiera pe plan local a spectacolului "Cenușăreasa".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.5844 secunde