Bulgaria va interzice exploatarea gazelor de șist

618
1
Bulgaria va interzice exploatarea gazelor de șist - 10borisovagerpres89872f303c-1326833896.jpg
Guvernul bulgar a revizuit ieri propria sa decizie din luna iunie 2011 prin care a acordat companiei americane Chevron dreptul de a prospecta zăcămintele de gaze de șist din nord-estul țării, informează biroul de presă al guvernului printr-un comunicat trimis Agerpres. Compania va putea prospecta și extrage numai gaze și țiței convenționale.

Motivele pentru revizuirea deciziei sunt legate de lipsa de date suficiente în ceea ce privește impactul asupra mediului înconjurător al tehnologiei folosite, arată comunicatul.

Decizia vine în urma unor proteste de stradă organizate de diferite organizații de protecție a mediului. Cea mai mare acțiune de protest a avut loc la 14 ianuarie și a strâns câteva mii de protestatari în 12 mari orașe din Bulgaria.

Organizatorii susțin că substanțele care sunt folosite în operațiunile de prospectare și de extragere a gazelor de șist prezintă un risc major de poluare a apelor subterane și a solului din întreg nord-estul Bulgariei. În opinia lor, dacă o parte din aceste substanțe ajunge în sursele de ape, impactul asupra agriculturii și turismului va fi unul devastator.

Dacă asta este dorința oamenilor, vom rezilia contractul cu Chevron, a declarat premierul Boiko Borisov. El a recunoscut că a fost o greșeală încheierea unui contract cu compania americană fără să fie organizată o dezbatere publică. Premierul Borisov a adăugat că discuțiile ar putea continua dacă într-o zi va apărea o tehnologie care să nu fie controversată.

La inițiativa partidului GERB, de guvernământ, parlamentul bulgar va supune miercuri votului un proiect de lege ce interzice complet exploatarea gazelor de șist pentru o perioadă de timp nelimitată. Proiectul prevede să fie interzisă exploatarea de gaze și țiței efectuate prin fracturare hidraulică a rocilor cu apă sau alte lichide cu presiune de peste 20 de bari. Dacă propunerea va fi adoptată de parlament, Bulgaria va deveni a două țară din Europa, după Franța, în care extragerea gazelor de șist va fi interzisă.

Comentează știrea

cititor
18 ianuarie 2012
Bulgaria si Chevron

In urma deciziei Bulgariei de a expedia concernul american Chevron , ma astept sa apara curand un comunicat american cum ca "Bulgaria nu respecta drepturile omului, sprijina terorismul mondial, e mana in mana cu Iranul", etc. , etc. Asa procedeaza "marea democratie" de peste ocean.

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6829 secunde