Cabinetul Boc s-a împiedicat de buturuga sindicală

194
Guvernul Boc a împlântat cuțitul în cheltuielile publice, dar tăișul s-a lovit de opoziția bugetarilor. Oțelul voinței politice e în pericol să se știrbească. Obstacolul pare de netrecut.

Sindicatele s-au pus de-a curmezișul și nu vor să renunțe la drepturile câștigate. Proiectul ordonanței de urgență "privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul cheltuielilor de personal în sectorul bugetar" i-a pus pe jar pe toți cei ce trăiesc din banul public. Sunt supărați și privilegiații sistemului, dar mai ales cei mulți, cu venituri mici sau modeste, care duc greul în instituțiile statului.
Cele mai criticate prevederi ale proiectului de act normativ sunt cele ce amputează salariile de merit, premierile, plata orelor suplimentare, cele ce elimină sporul pentru condițiile de lucru vătămătoare induse de câmpurile electromagnetice de radiofrecvență și care limitează ajutorul financiar acordat cadrelor didactice, la cele în vârstă de până la 35 de ani.
Opoziția sindicală s-a ridicat ca un zid de apărare împotriva proiectului de act normativ. Întrebarea este: apără doar interesele bugetarilor de rând ori și pe cele ale sus-pușilor? Nu este clar, căci apele nu au fost despărțite de liderii sindicali. O notă proastă pentru mișcarea revendicativă, pentru credibilitatea ei.
Va adopta Executivul proiectul așa cum l-a gândit sau va ceda? Este greu de spus în acest moment. Singura certitudine e că Guvernul Boc se află în fața primei sale confruntări serioase. Până acum, s-a arătat deschis la dialog social.
Negocierea presupune concesii din partea ambelor părți. Până unde vor fi dispuși Executivul și sindicatele să cedeze? Situarea pe poziții rigide ar discredita total instituția dialogului social și ar pune sub semnul întrebării buna credință a oricăruia dintre parteneri. Sindicatele nu au dreptul moral să se declare împotriva economisirii banului public și a condiționării veniturilor salariale suplimentare de performanțele în muncă.
La rândul său, guvernul greșește dacă taie fără discernământ drepturile salariale, dacă vrea să transforme efortul suplimentar al bugetarului în muncă voluntară.
Pe de altă parte, negocierile nu se pot lungi până la calendele grecești. Cu fiecare zi ce trece, se irosesc, fără vreo eficiență socială, sume uriașe din banii contribuabililor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6328 secunde