Caz unic în istoria Republicii Moldova - niciun candidat la funcția de șef al statului

439
Caz unic în istoria Republicii Moldova - niciun candidat  la funcția de șef al statului - republicamoldova-1321370111.jpg
Alegerile pentru funcția de pre-ședinte al Republicii Modova, preconizate pentru 18 noiembrie, au eșuat înainte de a avea loc din cauză că niciun candidat nu a depus ac-tele necesare pentru înregistrare.

Acesta este un caz unic în istoria Republicii Moldova, iar legislația nu prevede asemenea situații.

Termenul limită pentru depunerea candidaturilor a expirat, pe 15 noiembrie, la miezul nopții, dar au fost aduse doar câteva dosare incomplete, care nu conțin principala cerință pentru candidați - un document care ar confirma susținerea din partea a cel puțin 15 deputați, a declarat pentru Agerpres șeful comisiei speciale pentru desfășu-rarea alegerii președintelui, Tudor Deliu.

Negocierile dintre Alianța pentru Integrare Europeană (AIE) și grupul de disidenți comuniști în frunte cu Igor Dodon au eșuat luni seara. AIE a insistat asupra candidaturii lui Marian Lupu, în timp ce grupul Dodon a propus-o pe Zinaida Greceanîi, fost premier. Împotriva acestei candidaturi s-a pronunțat categoric Partidul Liberal, care ar pierde funcția de președinte al parlamentului care i-ar reveni dacă cel care deține acum această funcție, Marian Lupu, ar deveni șef al statului. În același timp, opoziția comunistă a anunțat că nu înaintează un candidat, deoarece AIE și grupul Dodon dispun de voturile necesare pentru alegerea președintelui.

Legislația nu prevede cum urmează să procedeze parlamentul dacă nu este înregistrat niciun candidat, ceea ce lasă loc pentru interpretări. Șeful legislativului, Marian Lupu, a declarat că alege-rile prevăzute pentru 18 noiembrie urmează să fie amânate și stabilite pentru o altă dată. Pe de altă parte, Tudor Deliu consideră că în aceste circumstanțe urmează să fie declarat scrutinul nul și să fie organizate alegeri repetate în decurs de 30 de zile. Parlamentul urmează să decidă la sfârșitul acestei săptămâni în această privință.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4133 secunde