Ce a prezis Phil, cel mai celebru 'meteorolog' american

2449
Ce a prezis Phil, cel mai celebru 'meteorolog' american - ziua-cartitei-1706897348.jpg

Articole de la același autor

Celebra marmotă cunoscută sub numele de Phil a ieşit vineri din vizuina sa din Pennsylvania şi „nu şi-a văzut umbra”, semn că temperaturile mai calde ale primăverii vor sosi mai devreme în America de Nord, potrivit credinţei populare locale, relateză Reuters.


Mii de oameni s-au adunat în zori în Punxsutawney, un orăşel situat la nord-est de Pittsburgh, pentru a sărbători Ziua Cârtiţei (în fapt, a marmotei) şi pentru a-l vedea pe Phil ieşind din trunchiul său de copac pentru a oferi prognoza meteo anuală.


„Ceea ce nu a oferit această vreme este o umbră sau un motiv pentru a se ascunde. Veşti bune în această Zi a Cârtiţei. O primăvară timpurie este pe drum", a citit „traducătorul” oficial al lui Phil într-o proclamaţie, în aplauzele mulţimii care a asistat la evenimentul pus în scenă în fiecare zi de 2 februarie în acest oraş din Pennsylvania.


Potrivit legendei, dacă rozătoarea îşi vede umbra în Ziua Cârtiţei, vremea friguroasă şi viscolită va persista timp de şase săptămâni. Dacă este înnorat şi nu apare nicio umbră, se apropie începutul primăverii.


Evenimentul vine de la un ritual străvechi adus în America de imigranţii germani care s-au stabilit în ceea ce este acum statul Pennsylvania. Prima celebrare oficială a Zilei Cârtiţei a avut loc în 1886, potrivit Clubului Cârtiţei Punxsutawney.


Ziua Cârtiţei, un nume devenit şi mai celebru odată cu filmul clasic omonim din 1993, cu Bill Murray, atrage vizitatori din întreaga lume, chiar dacă, în medie, Phil a prezis corect vremea doar în 30% din cazuri în ultimii 10 ani.
Şi, în timp ce Punxsutawney Phil îşi făcea predicţia vineri, California se pregătea pentru un al doilea ciclon atmosferic care urma să aducă şi mai multe ploi torenţiale duminică, după ce o furtună similară a abătut ploi abundente asupra statului la începutul acestei săptămâni.
Însă zona Pittsburgh se poate aştepta la o vreme în mare parte blândă şi însorită până la sfârşitul săptămânii viitoare, cu temperaturi de până la 14 grade Celsius, mult mai calde decât de obicei pentru începutul lunii februarie.
Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.4693 secunde