China anulează vizita lui Borrell la Beijing. China a restricţionat exporturile de metale esenţiale semiconductorilor

189
China anulează vizita lui Borrell la Beijing. China a restricţionat exporturile de metale esenţiale semiconductorilor - 1114692-1688479435.jpg

Articole de la același autor

China a anulat vizita şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell, a anunţat marţi o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, instituţie care, şi-a manifestat preocuparea faţă de decizia Beijingului de a impune restricţii asupra exporturilor sale de galiu şi germaniu, două metale rare utilizate pentru fabricarea de semiconductori şi alte echipamente electronice, relatează Reuters.


“Din nefericire, am fost informaţi de către omologii noştri chinezi că datele preconizate pentru săptămâna viitoare nu mai sunt posibile şi trebuie acum să căutăm alternative”, a declarat purtătoarea de cuvânt Nabila Massrali.


Conform acesteia, Beijingul nu a oferit nicio explicaţie pentru decizia de a anula vizita lui Borrell în China, ţară pe care Comisia Europeană şi unii politicieni europeni, precum şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock, au descris-o drept “concurent şi rival sistemic” al UE.


Ministerul de Externe chinez nu a comentat deocamdată anularea acestei vizite, care urma să se desfăşoare pe 10 iulie şi avea pe agendă “chestiuni strategice”, inclusiv drepturile omului şi războiul ruso-ucrainean. Josep Borrell a mai avut o vizită anulată în China, în aprilie, atunci pentru că fusese testat pozitiv la COVID-19.


Tot marţi, Comisia Europeană şi-a exprimat preocuparea faţă de decizia Beijingului de a impune restricţii asupra exporturilor chineze de galiu şi germaniu, metale esenţiale pentru producţia de semiconductori, autoturisme electrice şi pentru alte industrii high-tech. Aceste două metale reprezintă materii prime “strategice” pentru tranziţia verde şi digitală a UE, a sesizat Comisia Europeană, care a precizat că va face o analiză de impact asupra măsurilor impuse de China.


Aceste restricţii vin în contextul altor restricţii impuse de SUA asupra exporturilor de tehnologie de vârf către China şi presiunilor exercitate de Washington către alte state, inclusiv cele europene, de a se alătura acestor măsuri.


Potrivit Beijingului, restricţiile pe care le va aplica de la 1 august exporturilor de galiu şi germaniu au ca scop protejarea securităţii naţionale a Chinei, explicaţie dezaprobată de Bruxelles.
“Comisia (Europeană) este preocupată de faptul că aceste restricţii la export nu au legătură cu nevoia protejării păcii şi stabilităţii globale şi nici cu implementarea de către China a obligaţiilor privind neproliferarea ce decurg din tratatele internaţionale”, a declarat purtătoarea de cuvânt citată.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.5115 secunde