Concurs China vrea să boicoteze decernarea Premiului Nobel pentru Pace

268
China vrea să boicoteze decernarea Premiului Nobel pentru Pace - f507a4d1d944d0d928263141f0a81987.jpg

Articole recomandate

Ambasadorul UE în Norvegia și diplomați cu rang înalt din mai multe țări membre ale Uniunii Europene intenționează să participe la ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru Pace, în pofida presiunilor exercitate de China, precizează Mediafax, citând EUObserver.
Biroul șefului diplomației europene a precizat vineri că reprezentantul diplomatic al UE la Oslo, Janos Herman, va participa la dineul de gală organizat în data de 10 decem-brie în onoarea disidentului chinez Liu Xiaobo, laureat al Premiului Nobel pentru Pace.
Herman a primit o scrisoare din partea omologului său chinez acreditat la Oslo, care i-a solicitat să boicoteze ceremonia, iar scrisori similare au fost transmise și ambasadelor la Oslo ale majorității statelor membre UE.
Ambasadorii Danemarcei, Finlandei, Olandei și Marii Britanii, precum și adjunctul șefului misiunii germane în Norvegia au confirmat deja că vor participa la eveniment. Franța nu și-a anunțat încă decizia, precizând numai că va stabili dacă participă la dineu înainte de 10 decembrie. Comitetul Nobel norvegian le-a cerut partici-panților să își confirme prezența până în data de 15 noiembrie.
Solicitarea Chinei a provocat iritare la Bruxelles. "Nu China este cea care să le dicteze statelor membre ce trebuie să facă. Este o tactică tipică de intimidare chineză", a declarat o sursă diplomatică europeană.
Liu ispășește o condamnare la 11 ani de închisoare și nu va putea fi prezent la Oslo la ceremonia de decernare a premiului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.3812 secunde