Pentru textiliștii români

Chinezii sunt mai răi decât criza financiară

545
Criza financiară a lovit o industrie textilă autohtonă aflată deja în scădere, de peste doi ani. Numai în 2008, numărul fabricilor din industria ușoară a scăzut la 8.500, de la 9.500 în 2007, în timp ce numărul salariaților s-a micșorat cu 16%, până la 312.000.
"În curând, nu vom mai avea de unde să scădem", spune Aureliențu Popescu, vicepreședintele Federației Patronatelor din Industria Ușoară (FEPAIUS).
În prezent, mai răi decât criza sunt chinezii, care dețin 46% din totalul importurilor de textile ale Uniunii Europene. România se menține pe un onorabil loc doi, în clasamentul exportatorilor către UE, deși cota noastră este mult mai mică.
"Europa poarte uniforme chinezești, căci multe din produsele făcute de asiatici nu pot fi numite haine. Sunt toate la fel. Textiliștii noștri care rezistă pe piață vin cu 5-6 colecții pe an. Altfel nu se poate. Din 2010, vor trebui să facă 7-8 colecții", mai spune vicepreședintele FEPAIUS.
Organizația patronală lucrează acum la o "strategie de criză" pentru segmentul industriei ușoare, care presupune o intervenție financiară serioasă a statului.
"Economia de piață și-a depășit limitele și trebuie reglată rapid. În caz contrar, criza forței de muncă va transforma segmentul textilelor într-o industrie fantomă", consideră Aureliențu Popescu.
Cauza principală a declinului industriei ușoare, nu doar în România, este externalizarea excesivă. Atât fabricile din SUA, cât și cele din UE, au decis să transfere producția în țările asiatice, păstrând pe ștatele de plată doar staff-ul "creativ".
"China nu impune acum standarde de calitate. Aceste standarde sunt puse tocmai de SUA&UE, care au abandonat partea productivă, în detrimentul propriilor industrii. Asiaticii pur și simplu FAC, pentru că au învățat, după atâtea subcontractări. De aceea ne confruntăm acum cu o criză a forței de muncă, pentru că nu putem avea doar designeri, ingineri și arhitecți", spune și Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură (CCINA) Constanța.
Cât despre prețuri, nu pot fi făcute estimări, întrucât piața este extrem de instabilă.
"Foarte mulți lideri de patronate se trezesc vorbind, spunând că prețurile vor crește cu 15 – 30%. Este o mare greșeală. În mod logic, prețurile trebuie să scadă în perioada următoare, atât din cauza cererii mai mici, cât și pe fondul sezonului reducerilor", mai spune vicepreședintele FEPAIUS.
Mulți textiliști autohtoni nu au totuși cultura occidentală de rulaj al banilor, motiv pentru care reducerile la români sunt de fapt micșorări nesemnificative ale prețurilor originale.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7442 secunde