Cine este eroina din Dosarul Roșia Montană? Crenguţa Leaua a salvat România de la plata unor despăgubiri uriașe

1741
Cine este eroina din Dosarul Roșia Montană? Crenguţa Leaua a salvat România de la plata unor despăgubiri uriașe - avocat-risia-montana-1710066690.jpg

Articole de la același autor

România a câștigat procesul în dosarul Roșia Montană. Totul a fost posibil cu ajutorul avocatului specializat pe arbitraj internaţional.


Curtea de arbitraj comercial internaţional de la Washington a anunțat vineri seara victoria României în procesul Roșia Montană. Sâmbătă, canadienii au criticat decizia, iar acum iau în calcul inclusiv posibilitatea de a face contestaţie, prin intermediul procedurii de anulare prevăzute de Convenţia ICSID.


Prima reacție a companiei canadiene


Mai precis, aceștia spun că decizia este "în întregime incompatibilă cu orice evaluare obiectivă a probelor prezentate în acest caz", invocând în acest sens opinia separată exprimată de unul dintre arbitri.


„Considerăm că decizia majorităţii este profund greşită. Aşa cum a recunoscut arbitrul disident, intervenţia politică susţinută a Guvernului României în drepturile contractuale ale Gabriel a împiedicat dezvoltarea unui proiect minier emblematic deţinut în parteneriat cu statul. Vom avea nevoie de timp pentru a ne evalua opţiunile, dar ne grăbim să înregistrăm aprecierile noastre sincere faţă de acţionarii noştri pentru sprijinul şi răbdarea lor de nezdruncinat pe parcursul acestui proces prelungit.


Dorim, de asemenea, să ne exprimăm recunoştinţa faţă de conducerea noastră serioasă şi harnică şi faţă de echipa de angajaţi, din România şi din străinătate, care şi-au dedicat o parte semnificativă a carierei lor pentru dezvoltarea proiectului, cu convingerea sinceră că acesta era în interesul ţării", a transmis Anna El-Erian, preşedinte al Gabriel Resources.


De asemenea, directorul companiei a transmis că România, economia şi cetăţenii săi au ratat oportunitatea de a beneficia de acest proiect minier, iar ei vor studia în detaliu decizia Tribunalului înainte de a evalua următorii paşi pe care îi vor face, potrivit stirilekanald.ro


Țara noastră va trebui să primească 1,4 milioane dolari cheltuieli de judecată


”Potrivit Hotărârii Tribunalului Arbitral, România primeşte câştig de cauză la acuzaţiile adresate de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey). Obligă reclamanţii să ramburseze pârâtului(...) 1.154.774,34 EUR, 30.284.053,32 RON şi 928,641.70 USD, împreună cu o dobândă simplă la o rată fără risc. (...)”, se arată în motivarea deciziei.


Cine este Crenguţa Leaua


Meritul acestui verdict îl are și avocata Crenguţa Leaua, care are o experiență vastă în arbitraje internaţionale, până acum câştigând împreună cu LALIVE 5 procese de arbitraj pentru România la Curţile de Arbitraj Internaţioanle, în valoare totală de peste 3 mld. dolari.


Aceasta este și profesor universitar la Facultatea de Drept din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE).


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.4848 secunde