Cine-i lămurește pe români de ce trebuie să ne împrumutăm de la FMI?

239
În urmă cu vreo două săptămâni, premierul Emil Boc declara că populația va fi consultată dacă e cazul ca țara să îndatoreze la Fondul Monetar Internațional. Iată că reprezentanții respectivei instituții și ai Uniunii Europene au sosit la București, pentru negocieri, înainte ca primul ministru să-i explice nu doar poporului, ci și partenerului la guvernare, cum e cu împrumutul.

Amintiri dureroase
Pe bună dreptate, liderii PSD sunt nervoși. Populația este chiar mai deranjată. Nimeni n-a lă-
murit-o ce rost are un asemenea împrumut. Pentru contribuabilii români, relația cu FMI reprezintă o experiență dureroasă. Din ea a rămas amintirea fabricilor închise pentru a fi privatizate pe nimic, a celor demolate și vândute la fier vechi ori "restructurate" în afaceri imobiliare. A rămas amintirea sutelor de mii de disponibilizați cu salarii compensatorii achitate din taxe și impozite. Se va repeta povestea?
Cine trebuie să le explice românilor de ce e musai să ne împrumutăm de la FMI? În nici un caz mass-media, analiștii de serviciu ori invitații televiziunilor. Nu ei trebuie să-și dea cu părerea în locul guvernanților. Această obligație o au premierul Emil Boc, ministrul finanțelor, Gheorghe Pogea, și guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Ei sunt inițiatorii demersului, ei sunt cei ce bat din pinteni să ne împrumutăm. Este cazul să dea lămuriri.

Lămuriți buștean
Subiectul preocupă pe toți plătitorii de taxe și impozite, pe toți cei loviți de criza economică. Explicațiile sunt puține și neconvingătoare. Cu o seară înainte de sosirea negociatorilor la București, Mihai Tănăsescu, fostul ministru al Finanțelor, actual reprezentant al României la FMI, și Adrian Vasilescu, purtătorul de cuvânt al BNR, au început turul televiziunilor. Primul a încercat să motiveze necesitatea împrumutului, oferind lămuriri accesibile doar teoreticienilor. Al doilea a coborât nivelul explicațiilor, dar a rămas tot neînțeles de cei mai mulți dintre ascultători.
Vina le aparține celor doi, care și-au asumat această misiune și nu au fost capabili să explice în așa fel încât și ultimul contribuabil să înțeleagă. În niciun caz nu li se poate imputa plătitorilor de taxe și impozite faptul că nu au pregătire economică sau că a lor nu se ridică la nivelul lui Mihai Tănăsescu și Adrian Vasilescu.

Misiune imposibilă
Nu sunt negativist. Dimpotrivă, consider că în momentele de cumpănă, trebuie să vorbim mai puțin și să facem mai mult. Acest fapt nu exclude, însă, obligația guvernanților și a BNR de a da explicații pe înțelesul contribuabililor. Oamenii se tem că iar este vorba de o manglă, că, așa cum s-a întâmplat întotdeauna, câțiva vor fi cu foloasele, iar cei mulți, cu ponoasele.
Presa nu este avocatul Puterii și al BNR. Misiunea ei este să primească informațiile, să le transmită, să le comenteze și să pună întrebări. Din păcate, nu și-o poate duce la capăt, pentru că instituțiile statului nu-și îndeplinesc obligația de a informa corect și complet opinia publică.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8205 secunde