Ciuperci contaminate cu Cesiu-137 în Bulgaria

581
Ciuperci contaminate cu Cesiu-137 în Bulgaria - ciupercicontaminate-1316194150.jpg
Autoritățile bulgare vor distruge aproximativ 200 de kilograme de ciuperci culese recent și contaminate cu Cesiu, element chimic care a contaminat solul bulgar după accidentul nuclear de la Cernobîl, în 1986, a anunțat agenția pentru siguranța alimentară.
Ciupercile - bureți țepoși (Hydnum repandum, n.r.) - au fost culese în munții Rodopi, unde terenul este, pe alocuri, contaminat cu Cesiu-137, al cărui timp de înjumătățire este de 30 de ani, a detaliat agenția într-un comunicat.
Cantități mici din acest element radioactiv au fost descoperite, la începutul anului, de autoritățile britanice care au importat ciuperci din Bulgaria. Agenția pentru siguranță alimentară bulgară a impus, din mai, analize periodice în cazul acestei varietăți de ciuperci culese din natură.
Norul radioactiv provenit de la accidentul de la Cernobîl (Ucraina, fosta URSS), în aprilie 1986, a tra-versat vestul și sudul Bulgariei, depu-nând pe sol în special Cesiu-137 și Cesiu-134. Ciupercile se numără printre organismele cele mai vulnerabile, deoarece absorb elementele din sol, ca cesiu, potrivit experților.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 17 Septembrie 2011
Stire din Social : Nivelul radiațiilor la Cernavodă
Pagina a fost generata in 0.4503 secunde