Claudia Sheinbaum, prima femeie şef de stat din istoria Mexicului

201
Claudia Sheinbaum, prima femeie şef de stat din istoria Mexicului - 1-1717486577.jpg

Articole de la același autor

Claudia Sheinbaum, candidata stângii guvernamentale, a fost aleasă preşedintă a Mexicului. Primele rezultate parţiale comunicate de Institutul Naţional Electoral (INE) indică o victorie clară, cu 58-60% din voturi la scrutinul de duminică, transmite agenţia AFP.

Claudia Sheinbaum va fi prima femeie şef de stat în Mexic. Are la activ o carieră ştiinţifică şi una politică - studii de fizică şi funcţia de primar al capitalei Ciudad de Mexico. Bunicii ei au fost evrei refugiaţi din cauza nazismului şi a sărăciei din Lituania şi Bulgaria.

Principala ei contracandidată, fosta senatoare de dreapta Xochitl Galvez, a fost preferată doar de 26-28% din alegători, iar candidatul de centru Jorge Alvarez a întrunit doar 9,9-10,8% din voturi, conform preşedintei INE, Guadelupe Taddei.

La rezultat a contribuit şi popularitatea lui Andres Manuel Lopez Obrador, preşedintele aflat la sfârşitul mandatului. Partidul de guvernământ Morena deţine majoritatea parlamentară la nivel naţional, precum şi controlul politic în circa 20 din cele 32 de state componente ale federaţiei mexicane.

După aflarea rezultatelor, Sheinbaum (61 de ani) le-a promis concetăţenilor săi că va continua construcţia „unui adevărat stat providenţial” şi a adăugat: „Nu vă voi dezamăgi!”.

Ea votase în Ciudad de Mexico şi a dezvăluit că opţiunea sa a fost pentru o altă candidată: Ifigenia Martinez, în vârstă de 93 de ani, pionieră a stângii mexicane, căreia a dorit să îi aducă astfel un omagiu.

Sheinbaum a mai declarat că Morena şi formaţiunile aliate îşi vor păstra majoritatea calificată în Congres şi în Senat, în urma alegerilor legislative desfăşurate simultan cu cele prezidenţiale.

Marile probleme cu care se va confrunta noua preşedintă sunt violenţa traficanţilor de droguri şi cea împotriva femeilor. Fenomenul a afectat şi scrutinul la care au fost înscrişi pe listele electorale 98,3 milioane de alegători. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2821 secunde