Constanța renunță la tramvaie

2924
Tramvaiele vor deveni istorie în orașul de la malul mării. Considerat a fi un mijloc de transport nepoluant, tramvaiul va fi înlocuit cu MAZ-ul. După ce linia de tramvai 100 a fost desființată, din această toamnă tramvaiele 102 și 101 vor dispărea și ele.

65 de autobuze de tip MAZ au fost achiziționate din bani publici de către Regia Autonomă de Transport în Comun Constanța (RATC). 50 dintre ele, cu o capacitate de 141 de locuri, vor înlocui actualele tramvaie, de pe linia 102, iar cele cu o capacitate de 106 locuri vor înlocui liniile 1 și 3.
Prețul unui autobuz tip MAZ este de 212.000 euro, respectiv 170.000 de euro.
RATC a achiziționat 65 de autobuze care vor ajunge în curtea Regiei până pe data de 31 octombrie, anul acesta. 50 dintre ele sunt autobuze tip MAZ 107 cu podea joasă, cu o lungime de 14,5 metri, norma de poluare euro 4. Ele sunt prevăzute cu dispozitiv de acces persoane cu dizabilități, ventilație, cutie de viteză automată și aer condiționat și încălzire independentă doar în cabina șoferului. Numărul de locuri cu care sunt prevăzute noile autobuze este de 141, din care 26 pe scaun.
Autobuzele MAZ tip 203 au aceleași dotări, doar că sunt mai scurte, prin urmare și numărul de locuri este mai mic, de 106 locuri, dintre care 29 pe scaun.
"Prin venirea noilor autobuze condițiile de călătorie vor fi mult îmbunătățite", a declarat Timur Ibraim, șef serviciu tehnic al RATC.
Autobuzele nu au aer condiționat, doar sisteme de ventilare și trape.
Timur Ibraim a declarat: "Pentru salon avem trei ventilatoare în cele mici și patru în autobuzele lungi și călătorul oricum nu circulă în mijloacele de transport în comun mai mult de 15-20 de minute. Plus că stațiile sunt din 300 în 300 de metri".
Nu de aceeași părere sunt constănțenii și turiștii care suportă, mai ales vara, călduri de neimaginat în autobuzele din Constanța.

MAZ-urile vor circula pe ruta 102
Până acum au venit șapte autobuze, următoarele 13 fiind așteptate vineri.
Noile mijloace de transport în comun vor înlocui tramvaiele de pe linia 102. "Sperăm ca primele autobuze să înlocuiască tramvaiele în perioada 1-10 octombrie 2008, în funcție de rezolvarea înmatriculării în circulație a autobuzelor", a declarat Timur Ibraim.
Dacă înainte așteptați cinci minute pentru tramvai, noile autobuze vor ajunge în stație la un interval de două-trei minute.
Motivul pentru care MAZ-urile cu o capacitate de 141 de locuri vor înlocui tramvaiele de pe linia 102 este fluxul mare de călători.
Celelalte 15 autobuze, cu o capacitate de 106 locuri, vor înlocui liniile 3 care duc spre Palazu Mare și linia 1, care merge pe ruta Tomis Nord - Viile Noi. "Pe aceste rute avem 13 autobuze tip DAC depășite, vechi de 18 ani. Trebuiau înlocuite, de aceea am achiziționat și 15 autobuze scurte", a precizat șeful serviciului tehnic al RATC.
Prețul unui autobuz tip MAZ 107 este de 212.000 de euro, iar al unui MAZ tip 203 este de 170.000 de euro și sunt cumpărate în sistem leasing pe cinci ani.
În ceea ce privește personalul, el va rămâne același, vatmanii fiind calificați și pentru autobuze.
Întrebați de prețul biletelor, reprezentanții RATC au precizat că nu au de gând să-l modifice în următoarele luni, decât dacă va crește prețul motorinei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0196 secunde