Copiii români ai căror părinți lucrează în țările UE pot primi alocație și în statele respective

308

Articole recomandate

Copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate și care primesc alocație în România pot primi și diferența de alocație din țara în care lucrează părinții lor, potrivit legislației europene, informează Asociația Alternative Sociale și Fundația Unidea, anunță NewsIn.
Sunt țări în Uniunea Europeană care oferă copiilor o alocație de zece ori mai mare decât cea oferită de statul român. De exemplu, în Germania, alocația este de 150 de euro, iar în România aceasta este de aproximativ 15 euro. În acest caz, copilul al cărui părinte lucrează, cu acte legale, pe teritoriul altui stat european, ar putea să primească diferența de 135 de euro.
Pentru ca părintele să poată beneficia de diferența de bani dintre alocația oferită de România și cea pe care o dă statul în care muncește, trebuie să se adreseze atât autorităților țării pe teritoriul căreia lucrează, cât și autorităților țării de origine. Părintele trebuie să se adreseze primăriei localității unde are domiciliul pentru a fi îndrumat către autoritatea care îi poate elibera un formular tip pe care trebuie, mai apoi, să-l completeze și să-l trimită în România la Agenția de Plăți și Prestații Sociale. Formularul completat în România trebuie trimis la autoritatea din țara în care lucrează cetățeanul român.
Diferența de bani provine de la statul în care lucrează părintele, iar banii sunt ridicați din aceeași țară indiferent dacă minorul locuiește sau nu în același loc cu părintele său.
Asociația și Fundația au luat inițiativa de a lansa o campanie de informare deoarece sunt foarte puțini părinți care beneficiază de prevederile ordinului Consiliului Europei care prevede drepturi egale pentru copiii tuturor celor care lucrează pe teritoriul unei țări europene.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.794 secunde