Coreea de Nord anunță un nou test nuclear

165
Coreea de Nord anunță un nou test nuclear - army-1359016825.jpg
Coreea de Nord și-a anunțat astăzi intenția de a efectua un nou test nuclear, fără a oferi un calendar, ca răspuns la sancțiunile extinse ale ONU după lansarea unui satelit al cărui propulsor a fost considerat de Washington ca fiind o rachetă balistică.
"Sateliții și propulsoarele cu rază lungă de acțiune pe care vom continua să îi lansăm și testul nuclear pe care îl vom efectua vizează inamicul nostru declarat, Statele Unite", a anunțat Comisia de apărare națională într-un mesaj difuzat de agenția oficială nord-coreeană KCNA.

"Diferendele cu Statele Unite se rezolvă prin forță, nu prin cuvinte", a adăugat aceasta.

Acest text intitulat "Declanșarea unei confruntări totale pentru a salva suveranitatea națiunii și poporului", nu conține niciun indiciu cu privire la data la care ar urma să fie efectuat testul.

Documentul nu explică nici semnificația expresiei "nivel înalt", dar aceasta ar putea semnala că Phenianul intenționează să detoneze o bombă cu uraniu în timp ce precedentele erau cu plutoniu. "Este foarte posibil să folosească uraniu puternic îmbogățit (UHE) pentru test", a apreciat Kim Yong-Hyun, specialist în studii nord-coreene de la universitatea din Dongguk.

Aflat în vizită la Seul, trimisul special american pentru Coreea de Nord, Glyn Davies, a cerut Phenianului să nu își pună în aplicare amenințările."Ar fi o eroare și o oportunitate ratată", a declarat el.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7928 secunde