Coreea de Nord: Lansarea satelitului spion, act legitim de autoapărare împotriva SUA

2429
Coreea de Nord: Lansarea satelitului spion, act legitim de autoapărare împotriva SUA - 1-1701167585.jpg

Articole de la același autor

Ambasadorul nord-coreean la ONU, Kim Song, a dat asigurări în Consiliul de Securitate că lansarea unui satelit spion în urmă cu câteva zile a fost un act legitim de autoapărare împotriva Statelor Unite, relatează agenţia AFP.

După două lansări eşuate în mai şi august, o rachetă a decolat marţea trecută din Coreea de Nord şi a plasat pe orbită satelitul militar de observare „Malligyong-1”. Coreea de Sud a confirmat că lansarea pe orbită a fost un succes.

Ţările occidentale, Japonia şi Coreea de Sud au denunţat lansarea, la fel ca şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, afirmând că utilizarea tehnologiilor de rachete balistice a încălcat rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU.

„Nici o altă naţiune din lume nu se află într-o situaţie de securitate atât de critică precum Coreea de Nord”, a declarat ambasadorul nord-coreean Kim Song, deplângând faptul că alte ţări nu sunt supuse restricţiilor privind sateliţii. „O ţară beligerantă, Statele Unite, ne ameninţă cu arme nucleare. Este dreptul legitim al Coreii de Nord, în calitate de altă parte beligerantă, de a dezvolta, testa, produce şi deţine sisteme de arme echivalente cu cele pe care Statele Unite le deţin sau le dezvoltă”, a adăugat el.

Ironizând acuzaţiile conform cărora tehnologia prin satelit ajută Phenianul să-şi perfecţioneze rachetele, el a întrebat SUA dacă îşi trimit propriii sateliţi pe orbită „cu o catapultă”.

Ambasadoarea SUA, Linda Thomas-Greenfield, a respins justificările nord-coreene, declarând că exerciţiile militare comune de rutină dintre Statele Unite şi Coreea de Sud sunt „în mod inerent defensive”.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.9927 secunde