Cum funcționează sistemul de interceptare Iron Dome din Israel

345
Cum funcționează sistemul de interceptare Iron Dome din Israel - irondomeisraelm-1713116618.jpg

Articole de la același autor

Sistemul israelian de apărare antirachetă „Iron Dome” este printre cele mai performante din lume și gradul de eficiență în interceptare este de 90%. Iron Dome a fost dezvoltat, cu sprijinul Statelor Unite, de către compania Rafael Advanced Defense Systems deținută de statul israelian.


Scopul principal al programului Iron Dome a fost contracararea tirurilor de rachete din Liban, care au lovit orașele israeliene în timpul războiului din 2006 cu Hezbollah, precum și cele lansate de palestinienii din Fâșia Gaza, unde islamiștii Hamas au preluat controlul în 2007.


Sistemul a devenit operațional în 2011.


În august 2022, Israelul a declarat că Iron Dome a doborât 97% din rachetele lansate din Gaza într-un atac executat în mai multe valuri.


Cum funcționează Iron Dome


Există radare și tehnologii foarte avansate de tracking care urmăresc traiectoria proiectilelor care vin spre Israel și sistemul determină dacă pun în pericol zonele populate.


Se măsoară viteza și direcția proiectilelor, iar dacă acestea pun în pericol așezări umane, sistemul trage rachete pentru a le intercepta, scopul fiind ca proiectilele periculoase să fie detonate în aer.


Costul unei rachete interceptoare este 40.000 – 50.000 dolari.


Iron Dome este un sistem de tip C-RAM (Counter rocket, artillery, and mortar) conceput să detecteze proiectilele neghidate, rachete de tip Katyusha, rachete de artilerie și mortiere.


Sistemul este format din baterii amplasate pe teritoriul Israelului, fiecare cu trei sau patru lansatoare care pot lansa 20 de rachete interceptoare. Există atât versiuni fixe, cât și mobile ale sistemului.


Fiecare baterie de artilerie are propriul radar, propriul centru de comandă și control și lansatoare de rachete de interceptare Tamir.


Raytheron, compania americană de apărare care produce 70% dintre componentele interceptoarelor spune că fiecare baterie are câte trei lansatoare ce pot avea, fiecare, până la 20 de rachete Tamir.


Aceste rachete interceptoare numite Tamir au fost construite de o companie israeliană numită Rafael Advanced Defense Systems, în timp ce radarul a fost dezvoltat de Elta, subsidiară a Israel Aerospace Industries și de o altă companie, numită Elta, potrivit tvrinfo.ro


Armata israeliană spune că, fără acest sistem, numărul victimelor ar fi fost „mult mai mare” în timpul conflictului din Fâşia Gaza. Cu toate acestea, unele rachete lansate au căzut asupra unor zone construite.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.91 secunde