Cum poate premierul maghiar să blocheze drumul către aderarea la UE pentru Ucraina și Republica Moldova

134
Cum poate premierul maghiar să blocheze drumul către aderarea la UE pentru Ucraina și Republica Moldova - fondorbanungaria-1655824688.jpg
Premierul maghiar Viktor Orban a cerut ca Ucraina și Republica Moldova să primească statutul de țări candidate la UE concomitent cu Bosnia și Georgia, notează agenția maghiară de presă Híradó, citată de publicația ucraineană Babel.

Premierul Viktor Orbán a participat luni, la inițiativa președintelui Consiliului European, Charles Michel, la o videoconferință de pregătire a summitului UE de joi și vineri, alături de șefii de guvern din Belgia, Bulgaria, Estonia, Luxemburg și Malta, a transmis Bertalan Havasi, șeful biroului de presa al premierului Ungariei.
 

Anunțul lui Orban vine cu doar trei zile înaintea Consiliului European la care e așteptată o decizie legată de cererile depuse de Ucraina, Republica Moldova și Georgia, care vor să primească statutul de țări candidate.

Luni seară, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a transmis că este timpul să se recunoască perspectiva europeană a Ucrainei, Moldovei și Georgiei.


În schimb, preşedintele Consiliului European a făcut invitația de a acorda statutul de candidat doar pentru Ucraina și Moldova.

De altfel, Charles Michel a anunțat că va invita săptămâna aceasta cele 27 de ţări membre ale UE să acorde Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.


Prin urmare, condiția pusă de Viktor Orban este imposibil de îndeplinit, dat fiind că Georgia este considerată extrem de îndepărtată de perspectiva europeană, iar Bosnia este măcinată de tensiuni interetnice alimentate de Serbia și Rusia.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a dat un aviz pozitiv în legătură cu aderarea Ucrainei şi Republicii Moldova la blocul comunitar, dar a estimat că Georgia trebuie mai întâi să efectueze reforme, în special politice, înainte de a putea pretinde statut de țară candidată la UE.


„Pentru a reuşi, ţara trebuie acum să se unească din punct de vedere politic, pentru a proiecta o cale clară către reforma structurală şi către Uniunea Europeană - o cale care să stabilească în mod concret reformele necesare, să implice societatea civilă şi să beneficieze de un sprijin politic larg”, a declarat preşedintele executivului blocului, Ursula von der Leyen, într-o conferinţă de presă la Bruxelles.


Executivul european a recomandat ca Georgiei să i se ofere perspectiva de a deveni membru al Uniunii Europene, o situaţie care însă nu are valoare juridică.


Luni seară, zeci de mii de manifestanţi au ieșit în stradă la Tbilisi, capitala Georgiei, cerând aderarea la Uniunea Europeană a acestei foste republici sovietice din Caucaz.

Avizul de vineri al Comisiei Europene este consultativ, decizia finală privind acordarea acestui statut aparținând celor 27 de state membre ale UE.

Potrivit legislației europene, dacă Ungaria face uz de dreptul său de veto, UE nu poate acorda Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țări candidate.Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3477 secunde