Preşedintele american Joe Biden avertizează:

„Dacă Hamas şi Putin nu plătesc pentru acţiunile lor, va fi mai mult haos în lume”

1240
„Dacă Hamas şi Putin nu plătesc pentru acţiunile lor, va fi mai mult haos în lume” - 1-1697790392.jpg

Articole de la același autor

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a avertizat că, dacă gruparea islamistă palestiniană Hamas şi şeful statului rus Vladimir Putin nu plătesc pentru durerea pe care au provocat-o în Israel şi, respectiv, în Ucraina, mai mult haos şi distrugere ar putea fi dezlănţuite în lume, transmite agenţia EFE.

„Istoria ne-a învăţat că, atunci când teroriştii nu plătesc pentru teroarea lor şi dictatorii nu se confruntă cu preţul agresiunii lor, ei provoacă mai mult haos, moarte şi distrugere”, a avertizat Joe Biden într-un discurs foarte solemn adresat naţiunii din Biroul Oval al Casei Albe.

Biden a folosit discursul ca pe o oportunitate pentru a încerca să convingă poporul american că SUA trebuie să joace un rol critic în apărarea democraţiei în întreaga lume, idee care se încadrează în „excepţionalismul american” care ghidează politica exterioară a preşedintelui democrat.

De altfel, în discursul său, Biden a reiterat ideea că lumea se află într-un punct de cotitură în care se poartă o luptă între democraţiile lumii, în care se confruntă Statele Unite şi apărătorii ordinii internaţionale liberale instituite după cel de-Al Doilea Război Mondial, pe de-o parte, şi modele autoritare precum China şi Rusia, pe de altă parte.

„Hamas şi Putin reprezintă ameninţări diferite, dar au ceva în comun: amândoi vor să anihileze complet democraţiile vecine”, a spus liderul american.

În acest sens, Biden a afirmat că sensul existenţei Hamas, care este considerat un grup terorist de către Statele Unite, este anihilarea Statului Israel, adăugând: „Hamas nu reprezintă poporul palestinian. Hamas foloseşte civilii palestinieni ca scuturi umane, iar familiile palestiniene nevinovate suferă foarte mult din această cauză”.

Totodată, Biden a remarcat că Putin refuză Ucrainei dreptul de a exista ca stat independent şi a avertizat că, dacă Occidentul încetează să susţină Kievul, conflictul s-ar putea extinde în alte părţi ale Europei, inclusiv la aliaţi din NATO, precum Polonia.

„Vom apăra fiecare centimetru din NATO”, a reafirmat Biden, folosind cuvinte pe care le-a mai folosit şi înainte pentru a-şi arăta sprijinul faţă de principiul Alianţei de apărare colectivă, în care un atac împotriva unui membru este considerat un atac împotriva tuturor. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5753 secunde