Egiptul, în plin declin social și economic

619
Egiptul, în plin declin social și economic - 659f095ec48e0792da5655c351fa9137.jpg
Mișcarea de contestare, fără precedent în Egipt, a lansat un apel la grevă generală luni și la un marș de amploare ieri, pentru a face presiuni asupra regi-mului. La o săptămână de la declan-șarea revoltei, s-au înregistrat cel puțin 125 de morți.
După confruntările violente cu manifestanții care cer înlăturarea regimului condus de președintele Hosni Mubarak, poliția egipteană s-a retras, vineri seară, de pe străzile marilor orașe. Președintele egiptean i-a cerut prim-ministrului desemnat, Ahmad Shafik, să restabilească ordinea în Egipt, după șase zile de proteste de stradă violente, și să aplice "mai multe reforme politice".

Armata: revendicările populației sunt legitime
Armata egipteană a anunțat că ea consideră "legitime" revendicările poporului și dă asigurări că nu va recurge la "folosirea forței împotriva poporului egiptean".
"Libertatea de exprimare sub formă pașnică este garantată tuturor", a afirmat purtătorul de cuvânt al armatei, citat de agenția oficială Mena și de televiziunea publică.

Lovituri puternice pentru economie
Cel mai grav este faptul că problemele politice din Egipt ar putea degenera într-o criză umanitară, dacă blocajul economic actual continuă. În ultimele zile, containere transportate la bordul navelor au fost strânse în cel mai mare port din Egipt, potrivit unor angajatori și șoferi de camioane.
Rețelele de distribuție funcțio-nează cu dificultate, Internetul este blocat începând de joi noaptea, iar majoritatea firmelor din Egipt și-au întrerupt activitatea.
Protestele rămân în centrul atenției, în condițiile în care avioanele zboară peste Piața Tahrir și prizonieri evadați induc teamă în rândul publicului.
"O mare parte a sistemului de producție este condus de Guvern, iar sistemul este blocat. Pe termen scurt - azi, mâine, în următoarele zile - am putea avea o problemă gravă cu lipsa alimentelor, apei și combustibilului", a afirmat Hoda Yussef, lector la Universitatea din Cairo și economistă la Forumul Arab pentru Alternative.
Khaled M. Hanafy, consilier economic la Federația Camerelor Co-merțului din Egipt, a declarat că, deși nu există date certe privind pierderile economice ale țării, protestele au costat țara miliarde de dolari.
"Efectul a fost simțit imediat de firme, deoarece foarte multe tranzacții sunt încheiate pe Internet, și în special în sectoarele care au legătură cu străinătatea. În prezent, nu există Guvern. Nu ai cu cine să vorbești", a precizat Hanafy.

50 de morți și 2.000 de deținuți evadați
Un număr de 50 de persoane, printre care deținuți și polițiști, au murit în urma unui schimb de focuri în închisoarea Abu Zabal, de la nord de Cairo, în timpul evadării a 2.000 de deținuți, a informat ziarul oficial Al Ahram. Potrivit ziarului, care nu citează nicio sursă, mai multe rude ale deținuților au ajuns la închisoare purtând măști pe față, folosind camioane fără număr de înmatriculare. Rudele au spart zidul închisorii, în timp ce din interior deținuții au provocat un incendiu.
Toate cele 2.000 de persoane care se aflau în închisoare au reușit să fugă, susține ziarul citat, care precizează că printre rudele deținuților s-au numărat și beduini din Peninsula Sinai, care atunci când de deplasează prin deșert obișnuiesc să poarte arme.
Printre cei care au evadat se află deținuți politici, spioni și cunoscuți traficanți de droguri, atât arabi cât și beduini din Sinai.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2712 secunde