Elevii susțin astăzi teza unică la limba și literatura română

400
Astăzi, elevii de clasa a VII-a și a VIII-a vor susține teza unică la limba și literatura română. Metodologia desfășurării testelor a fost expusă, ieri, de Marian Sârbu, inspector școlar general, Petre Purcărea, inspector de specialitate istorie, și de ing. Adriana Oprea, inspector general adjunct. Aceștia au prezentat câteva noutăți în organizarea tezelor unice, printre care faptul că primii care vor evalua lucrările elevilor vor fi chiar profesorii de la clasă, urmând ca apoi profesorii din centrele de evaluare să acorde cea de-a doua notă, după care se va efectua media. Dacă diferența dintre cele două note este prea mare, lucrarea va fi încredințată unei comisii formate din doi profesori evaluatori care vor acorda nota finală.
6.800 de elevi de clasa a VII-a și 6.700 de elevi ai claselor a VIII-a vor susține teza unică la limba română, urmând ca, în perioada 3 - 5 decembrie, lucrările să fie evaluate în interiorul școlilor, iar în perioada 8 - 11 decembrie, acestea să fie corectate în centrele de evaluare. În acest sens, fiecare școală va întocmi un borderou care va conține rezultatele evaluării, iar acesta va fi trimis centrului de evaluare arondat unității de învățământ respective. Borderoul va conține ambele note (cea a profesorului care predă materia și cea a profesorului evaluator). Contestațiile se vor face la șapte zile după aflarea notei și trebuie semnate atât de elev, cât și de unul dintre părinți. Lucrările se vor întoarce în unitățile de învățământ în 20 de zile, astfel că tezele unice la limba și literatura română vor ajunge în școli, în urma contestațiilor, pe 13 ianuarie 2009.
Și cei privați de libertate vor fi examinați astăzi. Astfel, 16 elevi de la Penitenciarul de Maximă Siguranță Poarta Albă și șase elevi de la Secția Exterioară de la Valea Seacă vor susține teza unică la limba și literatura română, fiind arondați Colegiului Agricol Poarta Albă.
Elevii din școlile speciale vor susține tezele unice la fel ca elevii din școlile normale, întrucât nu au solicitat comisii speciale. După ce sunt corectate, lucrările, pe care se vor trece notele, la vedere, cu creionul, ajung în centrele de evaluare. Începând de anul acesta, cadrul didactic care a predat materia respectivă semnează primul lucrarea, chiar dacă este profesor necalificat.
Astăzi, la ora 10:30, un informatician va primi de la Centrul Național pentru curriculum și evaluare în învățământul preuniversitar parola zilei și pe cea a arhivei, urmând dezarhivarea subiectelor. Comisiile din centrele de comunicare vor primi plicul sigilat și, după deschiderea lui, subiectele vor fi xerocopiate, pentru ca, la 11:50, ele să fie împărțite elevilor. La 12 va începe testarea propriu-zisă, urmând ca la ora 14 lucrările să fie finalizate. În cazul unor situații speciale, timpul alocat testării va fi prelungit cu maxim 30 de minute peste termenul limită de predare a lucrării.
Media obținută la tezele cu subiect unic va fi luată în calcul la admiterea în liceu. Astfel, potrivit metodologiei aprobate de Ministerul Educației, elevii vor fi admiși la liceu fără examen, ținându-se cont de media generală a notelor obținute la tezele cu subiect unic, care are o pondere de 50 la sută din nota finală, și de media generală de absolvire a claselor V-VIII, care are tot o pondere de 50 la sută.
După proba de limba și literatura română, elevii vor mai avea de susținut teza unică la matematică, pe 11 decembrie, iar pentru clasele a VIII-a mai este programată, pe 16 decembrie, o probă la alegere - istorie sau geografie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.91 secunde