Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat, sâmbătă, că starea de urgență va fi prelungită în Turcia chiar și pentru a zecea oară dacă se va considera că este pentru binele țării, relatează presa turcă.
Erdogan a vorbit la o reuniune a Consiliului pentru Relații Economice Externe.
"Împiedică starea de urgență lupta pentru democrație în Turcia? Este o piedică pentru respectarea drepturilor și libertăților? Împiedică doar organizațiile teroriste, cum sunt PKK, Statul Islamic și FETO. Noi vom continua această luptă nu doar a șaptea oară, dacă va fi necesar vom prelungi starea de urgență a opta oară, dacă va fi necesar a zecea oară, pentru binele țării", a spus Erdogan.
Turcia a declarat starea de urgență pentru prima dată la 20 iulie 2016, după tentativa de lovitură de stat. De atunci, starea de urgență a fost prelungită de șapte ori. Ankara îl acuză pe clericul islamist Fethullah Gulen, care a fost anterior un aliat apropiat al președintelui Recep Tayyip Erdogan, de orchestrarea loviturii de stat eșuate din noaptea de 15-16 iulie 2016, ce a declanșat o campanie guvernamentală de eliminare a așa-zișilor guleniști din instituțiile de stat, precum și presă. Fethullah Gulen, care locuiește din 1999 în autoexil din Pennsylvania, neagă toate acuzațiile. Adepții săi gestionează o rețea globală de școli și întreprinderi comerciale.
Peste 50.000 de persoane au fost arestate într-o campanie masivă de epurare a presupușilor oponenți politici ai regimului Erdogan. Starea de urgență a permis autorităților turce să acționeze neîngrădit pentru a aresta și a demite zeci de mii de funcționari publici, academicieni, magistrați, profesori și medici, acuzați că ar avea legături cu mișcarea clericului Gulen.