Erupție vulcanică în arhipelagul insulelor Canare

831
Erupție vulcanică în arhipelagul insulelor Canare - insulecanare-1318342020.jpg
O erupție vulcanică submarină s-a produs luni la cinci kilometri de insula Hierro, din arhipelagul spaniol al Canarelor, care se confruntă cu seisme de aproape trei luni, dar "nu se va vedea pe insulă", au afirmat ieri experți și autoritățile locale.

"În această noapte (n.r. luni), receptorii de pe insulă au înregistrat începutul unui proces eruptiv", a declarat Alicia Garcia, care aparține unei echipe de vulcanologi prezenți în zonă pentru monitorizarea vulcanului.

"Nu există nicio manifestare vizibilă, doar detectabilă de la instrumente", din cauza adâncimii locului erupției, a explicat ea.

Erupția "nu se va vedea pe insulă. Ea este la cinci kilometri și la o adâncime de 600-1.200 de metri. Potrivit calculelor noastre, tot ce este la 600 de metri adâncime nu poate ieși", a precizat șeful administrației de pe insula Hierro, Alpidio Armas.

Conform acestuia, "dacă magma iese, ceea ce pare să se producă, înseamnă că mișcările seismice se vor diminua".

Armas a apreciat că nu este necesar să ia măsuri adiționale de precauție pe insulă, cu excepția unui perimetru de securitate în mare, în jurul locului unde s-a produs erupția.

Insula este deja în alertă galbenă, nivelul al doilea din trei. La 27 septembrie, autoritățile au ordonat evacuarea temporară a 50 de persoane, inclusiv turiști, din casele lor de pe flancul unui vulcan, după un seism cu magnitudinea 3,4.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5676 secunde