Experimente universitare de nou mandat

368

Articole recomandate

Săptămâna trecută au avut loc alegerile șefilor Universității "Ovidius", în urma cărora prof. univ.dr Victor Ciupină a reocupat funcția de rector. Planurile
pentru următorul mandat vizează cu preponderență cercetarea.

– În programul managerial pe 2008-2012 planificați înființarea de noi specializări, necesare zonei Dobrogea. Care vor fi acestea?
– Punem accent pe dezvoltarea specializărilor deja existente, mai degrabă decât pe crearea lor. Este vorba despre întărirea secțiilor care sunt legate de ecologia Dobrogei, și întărirea colaborării secțiilor de Petrochimie cu Combinatul de la Midia. De asemenea, urmărim dezvoltarea laboratoarelor de cercetare din universitate, spre exemplu nanostructurarea materiei este una din-tre direcțiile urmărite. Urmărim și înființarea de laboratoare legate de crearea unor noi surse de energie neconvenționale, cum ar fi utiliza-rea hidrogenului, a culturilor de plan-te sau a diverselor tipuri de resturi.
– Tot în acel program vorbiți despre înființarea "Fermei didactice" din cadrul secției de Științe Agricole. Studenții care vor face practică acolo se vor numi fermieri?
– Nu, ei rămân studenți, și își vor face practica agricolă acolo. E un vis mai vechi al Specializării Agricultură.
– Un alt proiect vizat este înființarea asociației "Alumni". Care va fi profilul acestei organizații?
– "Alumni" este o practică a universităților din vest. În cadrul unei astfel de organizații activează absolvenți ai universității care pot sprijini instituția în care s-au format. Din poziția lor de specialiști sau oameni de afaceri, ei pot ajuta în mod asociat universitatea.
– Mai aveți în plan formarea unui laborator de chirurgie experimen-tală și biotehnologie medicală. Veți experimenta și clonarea în acel cadru?
– Punerea la punct a sistemului legislativ în ceea ce privește clonarea poate încuraja cercetarea în acest domeniu.
– Intenționați formarea "Incubatorului de Afaceri". Ce afaceri se vor "coace" acolo?
– Este vorba despre o aplicare a preocupărilor studenților de la Facultatea de Științe Economice. Aici se formează ei ca oameni de afaceri.
– Aveți zeci de proiecte pentru perioada 2008-2012. Veți reuși să le duceți la capăt în doar patru ani?
– Faptul că Universitatea "Ovidius" s-a plasat pe primul loc pe țară în ceea ce privește cercetarea științifică este un lucru tonic, încurajator, și o garanție a faptului că proiectele pe care ni le-am propus pot fi și realizate.
– Ce altceva veți mai dori după realizarea acestor planuri?
– Ne dorim ca "Ovidius", o instituție veșnică pentru această zonă și pentru România, să intre în plutonul de 500 de universități de mare prestigiu din lume. Acesta este țelul tuturor rectorilor.
– Vă pun și o întrebare la care să-mi răspundeți în calitate de fizician, și nu de rector: este adevărat că informația, odată emisă, nu se pierde, ci este absorbită de găurile negre din spațiu, conform teoriei lui Stephen Hawking?
– Stephen Hawking e creierul cel mai strălucit al fizicii contemporane în ce privește explicarea univer-sului și a interacțiilor universale. Unul dintre punctele fierbinți sunt găurile negre, despre care se presupune că sunt în măsură să absoarbă informația. Hawking însă a revenit asupra acestei teorii, deci trebuie să mai așteptăm speculații și teorii în această problemă.
Violeta Pavelescu

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6275 secunde