Experții contabili constănțeni cer modificarea legislației

1244

Articole de la același autor

De câteva zile, pe site-ul Ministerului Economiei și Finanțelor a fost publicat proiectul Legii privind auditul statutar și înființarea Consiliului pentru Supravegherea Publică a Activității de Audit Statutar. Văzut ca fiind actul normativ care va duce la rezolvarea tuturor problemelor existente între Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România și Camera Auditorilor Financiari din România, el a născut deja o serie de controverse, experții contabili fiind deciși a transmite deja un protest față de anumite articole din lege.
Potrivit informațiilor oferite de către președintele CECCAR Constanța, Ștefan Mihu, până în prezent, în baza unei ordonanțe din 1999, experților contabili membri ai CECCAR le era îngrădit dreptul de a desfășura activitatea de audit statuar, dacă nu erau și membri ai CAFR. Concret, ei sunt nemulțumiți că, în baza proiectului de lege, experții contabili care vor să devină membri ai CAFR trebuie să urmeze o serie de cursuri specifice și să susțină un examen.
"Această calitate presupune un examen de acces, un stagiu de pregătire de trei ani și un examen de aptitudini. Acest aspect a fost sesizat de experții Băncii Mondiale care au făcut propuneri de remediere a situației. În toate discuțiile președintelui CECCAR cu reprezentanții CAFR s-a motivat că nu există baza legală pentru remedierea acestei situații. Cu ocazia dezbaterii pentru elaborarea acestui proiect de lege s-a constatat însă că nu există voință pentru remedierea acestei situații", a precizat președintele CECCAR Constanța.
Mai mult, pentru a-și motiva indignarea față de problema existentă, în protestul ce urmează a fi transmis organelor legislative se precizează că "proiectul de lege are un caracter antinațional de vreme ce un expert contabil dintr-o țară anglo-saxonă va putea să se înregistreze și să facă audit statutar în România, în timp ce expertul contabil român trebuie să repete un examen de acces, un stagiu și un examen de aptitudini, pentru a putea să facă audit statutar în România".
Potrivit președintelui, protestul experților contabili constănțeni va fi transmis după data de 14 februarie, împreună cu propunerile de modificare a proiectului de lege privind auditul statutar.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0201 secunde