Federica Mogherini anunță un acord istoric încheiat între Serbia și Kosovo

127
1
Federica Mogherini anunță un acord istoric încheiat între Serbia și Kosovo - federicamogherini-1440598812.jpg

Articole recomandate

Serbia și Kosovo au semnat un acord 'istoric', marți, care privește mai multe domenii cheie, evoluție ce reprezintă un progres important către normalizarea relațiilor dintre ele, a anunțat șefa diplomației europene, Federica Mogherini, potrivit Agerpres.ro.



Acordul, convenit de premierul sârb Aleksandar Vucic și de omologul său kosovar Isa Mustafa, cuprinde crearea unui sistem judiciar în nordul Kosovo acceptabil atât pentru minoritatea sârbă cât și pentru majoritatea kosovară de origine albaneză. Acordul mai conține un document despre politica energetică, un plan de modernizare a sistemului de telecomunicații și o înțelegere asupra podului de la Mitrovica, disputat de ambele populații ce compun acest oraș din nordul Kosovo.

'Reușita de astăzi reprezintă o reușită istorică în procesul de normalizare', se arată într-un comunicat semnat de Federica Mogherini, care a mediat negocierile. 'De soluțiile găsite astăzi va beneficia concret populația și în același timp ele vor permite celor două țări să avanseze pe drumul către Europa', mai notează, conform AFP, șefa diplomației europene.

Încheierea acestui acord survine înaintea summitului ce va reuni joi la Viena liderii așa-numitei regiuni a Balcanilor Occidentali, întâlnire la care va participa și șefa diplomației europene și care se desfășoară în contextul crizei provocate de valul de imigranți ilegali și de tensiunile cu Rusia.

Serbia și Kosovo au semnat în anul 2013 un acord de normalizare a relațiilor, mediat de asemenea de UE, înțelegere care a permis anul următor guvernului de la Belgrad să înceapă negocierile pentru aderarea la blocul comunitar.



Comentează știrea

io
26 august 2015
Kosovo este Serbia

Kosovo este Serbia iar România nu trebuie să accepte ca kosovo să devină un stat pentrucă se creează un precedent si bozgorii din România o să ceară acelasi lucru. Spuneti NU recunoasterii kosovo ca stat!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3453 secunde