Fenomenul pirateriei pe mare a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele trei decenii

178
Fenomenul pirateriei pe mare a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele trei decenii - fenomenulpiraterieipemareaajunsl-1658837402.jpg

Articole de la același autor

În prima jumătate a anului 2022, pe mările și oceanele lumii au fost raportate doar 58 de incidente de piraterie și jaf armat împotriva navelor. Mai exact, 55 de nave au fost abordate, o navă a fost deturnată, iar două tentative de atac au eșuat.


Este cel mai mic număr de incidente raportate în primele șase luni ale unui an, din 1994 și până în prezent. În primul semestru din 2021 au fost raportate 68 de incidente.


Michael Howlett – directorul Biroului Maritim Internațional a declarat: „Această veste nu este doar bună pentru navigatori și industria de transport maritim, este o veste pozitivă pentru comerț, care promovează creșterea economică. Dar zonele de risc și comunitatea de transport maritim trebuie să rămână vigilenți. Încurajăm guvernele și autoritățile să continue acțiunile de patrulare, pentru a descuraja fenomenul pirateriei.”


Din cele 58 de incidente, 12 au fost raportate în Golful Guineei. La începutul lunii aprilie, un bulk-carrier a fost atacat și abordat de pirați la 260 mile marine în largul coastelor statului Ghana. În urma apelului transmis de echipaj, o navă de război a marinei italiene și elicopterul său au intervenit rapid, salvând echipajul și permițând navei să meargă într-un port sigur, sub escortă. Acest incident demonstrează că, în ciuda scăderii numărului cazurilor raportate, fenomenul pirateriei continuă să reprezinte o amenințare în zona Golfului Guineea.


În Strâmtoarea Singapore au avut loc peste 25% din numărul total al incidentelor raportate. Bandiții au reușit să urce la bordul navelor în toate cele 16 cazuri consemnate.


Deși nu au fost raportate incidente în apele din sudul Mării Roșii și în Golful Aden, amenințarea pirateriei încă există în această regiune. Pirații somalezi continuă să reprezinte un pericol, astfel că navele comerciale sunt sfătuite să respecte regulile de securitate la tranzitarea acestor ape.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.5811 secunde