Finlanda îşi întăreşte legăturile militare cu Washingtonul după avertismentul lui Vladimir Putin

259
Finlanda îşi întăreşte legăturile militare cu Washingtonul după avertismentul lui Vladimir Putin - 1-1702970419.jpg

Articole de la același autor

Finlanda a semnat un acord pentru a-şi consolida cooperarea militară cu Statele Unite, la o zi după un avertisment al lui Vladimir Putin care anunţa o întărire militară rusă ca răspuns la intrarea ţării scandinave în NATO, scrie agenţia AFP.

Acordul, care oficializează legături mai strânse între Washington şi Helsinki, a fost salutat de ministrul finlandez al apărării, Antti Hakkanen, drept „un semn puternic al angajamentului Statelor Unite pentru apărarea Finlandei şi a întregii Europe de Nord”.

„Nu ne aşteptăm ca Statele Unite să se ocupe de apărarea Finlandei”, a adăugat Antti Hakkanen. „Dar acest acord ne îmbunătăţeşte semnificativ capacitatea de a acţiona împreună în toate situaţiile”, a mai declarat el în cursul semnării acordului în capitala americană alături de şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken.

Finlanda, care a respins o invazie sovietică în iarna anilor 1939-1940, a evitat timp de decenii să se alăture NATO de teamă să nu-şi supere gigantul vecin. Dar relaţiile lor s-au deteriorat considerabil din februarie 2022, iar ofensiva rusă din Ucraina a determinat Finlanda, îngrijorată de securitatea sa, să se alăture NATO în aprilie 2023.

Vladimir Putin a acuzat Occidentul că „a antrenat Finlanda în NATO” şi a afirmat că această aderare va crea „probleme acolo unde nu erau”.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.6821 secunde