FMI: Grecia nu se califică, în stadiul actual, pentru un nou împrumut

82
FMI: Grecia nu se califică, în stadiul actual, pentru un nou împrumut - alexistsipras-1438337427.jpg

Articole recomandate

Fondul Monetar Internațional (FMI) nu va încheia un nou acord cu Grecia, în lipsa unui plan clar de reforme din partea Atenei și dacă partenerii din zona euro nu acceptă restructurarea datoriei publice a țării. Informațiile apar într-un document al experților FMI, prezentat în consiliul de administrație al Fondului. În fața colegilor de partid, premierul grec și-a apărat decizia de a cere un nou pachet de sprijin financiar, potrivit Digi24.ro.

În acest timp, la Atena, a avut loc o ședință a partidului de la putere, Syriza, la care premierul Alexis Tsipras a cerut organizarea unui congres extraordinar. Șeful cabinetului de la Atena a obținut votul de încredere al formațiunii sale, iar congresul îi va permite să aducă noi membri în partid. Formațiunea este divizată după ce mai mulți dintre membrii săi au votat împotriva măsurilor de austeritate.

În fața colegilor de partid, premierul grec și-a apărat decizia de a cere un nou pachet de sprijin financiar. Cine nu e cu mine, este împotriva mea, a părut să le transmită Alexis Tsipras celor 200 de membri ai comitetului central Syriza. Premierul și-a asumat, și în fața partidului, opțiunea austerității atât de contestată la momentul venirii la putere.

"Teoretic, aveam posibilitatea să alegem. Practic, am fost obligați să cedăm, să acceptăm un compromis ce presupune un program de austeritate care nu a fost niciodată opțiunea noastră", a spus Alexis Tsipras.

Premierul grec a fost nevoit să dea explicații pentru a tempera pornirile de revoltă din cadrul partidului. Reformele impuse de creditorii internaționali au fost supuse de două ori la vot în parlamentul elen. De fiecare dată, peste 30 dintre deputații Syriza au votat împotriva lor. Analiștii vedeau o ruptură iminentă între stânga radicală a partidului și susținătorii premierului.

Acum, Alexis Tsipras vrea să le dea tuturor posibilitatea să-și exprime opțiunea legată de un al treilea pachet de ajutor financiar. "Duminica viitoare vom organiza un referendum intern bazat pe proceduri simple, astfel încât toți membrii partidului să-și poată exprima direct și democratic opțiunea", a mai spus Tsipras.

Liderul socialist de la Atena va testa astfel soliditatea majorității sale parlamentare. Dacă nu se va mai bucura de sprijinul tuturor celor 149 de deputați Syriza, Alexis Tsipras a anunțat deja că va convoca alegeri anticipate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 10 Februarie 2015
Stire din Economie : Acordul cu FMI a fost suspendat
Pagina a fost generata in 0.7015 secunde