Fostul rege al Cambodgiei va fi incinerat după trei luni de la deces

308
Fostul rege al Cambodgiei va fi incinerat  după trei luni de la deces - cambodgia-1359728837.jpg
Cambodgia a lansat, vineri, funeralii fastuoase pentru fostul rege Noro-dom Sihanouk, considerat o figură mitică a secolului XX, decedat în octombrie, corpul îmbălsămat al fostului monarh urmând să fie incinerat luni. 


Ceremoniile au început înainte de ora locală 8.00 (3.00, ora României), cu scoaterea din palat, în urma unei scurte rugăciuni, a sicriului, instalat pe un car aurit. Protejat de o umbrelă albă, sicriul, urmat de cortegiul alcă-tuit din oficiali guvernamentali și militari, s-a îndreptat spre râul Tonle Sap. Corpul regelui va rămâne până luni la crematoriu, unde vor fi rostite rugăciuni până la incinerare.

Sihanouk a decedat la Beijing, la 15 octombrie, la vârsta de 89 de ani. Pe rând premier, șef de stat și rege, el a însoțit evoluția țării sale de la proclamarea independenței și până la războiul civil, inclusiv "perioada de aur", în anii ’50 și 60', și teroarea khmerilor roșii.

Din octombrie, corpul regelui a fost depus la palat, conform unei tradiții respectate și în 1960, la moartea tatălui său, Norodom Suramarit. Experți cambodgieni și chinezi l-au îmbălsămat printr-un procedeu analog celui utilizat pentru Mao Zedong, decedat în 1976. Numeroși lideri asiatici vor fi prezenți la incinerare, inclusiv premierul francez Jean-Marc Ayrault, reprezentând fosta putere colonială. Cenușa lui Sihanouk va fi depusă într-o urnă, la palat.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2731 secunde