Francois Hollande a câștigat scrutinul prezidențial din Franța, cu 51,62 la sută din voturi, potrivit rezultatelor finale

188
Francois Hollande a câștigat scrutinul prezidențial din Franța, cu 51,62 la sută din voturi, potrivit rezultatelor finale - 6637808francoishollande35105300-1336384111.jpg
Președintele ales al Franței, Francois Hollande, a obținut 51,62 la sută din voturile exprimate, față de 48,38 de procente cât a obținut Nicolas Sarkozy, potrivit rezultatelor finale anunțate luni de Ministerul de Interne.

Socialistul Francois Hollande a primit peste 18 milioane de voturi, în timp ce predecesorul său conservator, Nicolas Sarkozy, a obținut 16,9 milioane de sufragii, iar 2,1 milioane de alegători au dat un vot alb sau nul, potrivit numărătorii care se bazează pe 46 de milioane de alegători înscriși și 37 de milioane de votanți.

Nicolas Sarkozy și-a recunoscut rapid înfrângerea. "Franța are un nou președinte al Republicii, poporul francez a ales (...). Francois Hollande este noul președinte al Franței și trebuie respectat" , a declarat el.

Sarkozy a mai indicat că se va retrage din viața politică, dar nu a precizat dacă această retragere va fi permanentă sau doar temporară. El a afirmat doar că va "redeveni un francez printre francezi".

Francois Hollande, care a apreciat că victoria sa reprezintă dorința de a pune capăt austerității în Europa, a anunțat că prima sa vizită în străinătate îi va fi rezervată cancelarului german Angela Merkel.

De altfel, echipa sa a precizat că acesta a discutat cu Merkel la telefon încă de duminică seara, la fel ca și cu alți lideri mondiali, precum premierul britanic David Cameron sau președintele american Barack Obama.

Pe de altă parte, tabăra lui Hollande a făcut apel duminică la francezi să "confirme, să amplifice" victoria socialiștilor la scrutinul legislativ din 10 și 17 iunie, în timp ce dreapta a avertizat împotriva unei concentrări excesive a puterii.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.56 secunde