Concurs Georgia a acuzat Rusia de "epurare etnică"

250

Articole recomandate

Georgia a cerut ieri Curții Internaționale de Justiție (CIJ), de la Haga, să ordone de urgență Rusiei să înceteze "epurarea etnică" în Osetia de Sud, Abhazia și zonele georgiene ocupate, relatează AFP.
"Acest caz este unul de epurare etnică a georgienilor și a altor minorități etnice de pe teritoriul georgian", a explicat profesorul James Crawford, reprezentant al Tbilisi, în deschiderea audierilor care vor dura până mâine.
În total, "450.000 de georgieni, adică 10% din populația totală, au fost expulzați și forțați să se refugieze" de la începutul anilor ’90, a declarat viceministrul georgian al justiției, Tina Burjaliani. "Refugiații" au fost victimele unei "campanii de persecuție" desfășurată de Rusia, a afirmat Burjaliani. "Suntem îngrijorați pentru miile de georgieni împotriva cărora discriminările continuă", a adăugat ea.
Cea mai înaltă instanță judiciară a ONU, CIJ judecă diferendele dintre state. Deciziile sale sunt obligatorii și nu pot fi vizate de proceduri de apel. Pentru prima oară de la începutul conflictului din 8 august, ambasadorii suedez, estonian și leton au avut dreptul, vineri, să pătrundă în zona tampon creată de forțele ruse în sudul Osetiei de Sud. Ei au fost lăsați să intre însă numai în satul Karaleti, situat în apropiere de graniță, și și-au exprimat "îngrijorările cu privire la o posibilă epurare etnică".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0211 secunde