Georgia vrea împărțirea sferelor de influență în Abhazia

244

Articole recomandate

Georgia propune rezolvarea conflictului cu Rusia privitor la regiunea separatistă Abhazia prin împărțirea acesteia în două zone de influență, rusă și georgiană, afirmă cotidianul rus "Kommersant", citând oficiali din ambele țări, transmite Reuters.
Abhazia face parte oficial din Georgia, dar este condusă de separatiști cu sprijinul Moscovei. Fricțiunile din regiune dintre ruși și georgieni au alarmat Occidentul, care se teme de un război în apropierea unei rute vitale pentru exporturile de petrol.
Cotidianul rus Kommersant afirmă că Georgia acceptă controlul de facto al separatiștilor și prezența trupelor ruse de menținere a păcii în nordul Abhaziei, inclusiv în capitala Suhumi. În schimb, Georgia vrea retragerea militarilor ruși din districtele Gali și Oceamcira, din sudul Abhaziei. De asemenea, Tbilisi vrea ca etnicilor georgieni, care erau majoritari în cele două districte înainte de război, să li se permită să se întoarcă la casele lor.
Kommersant afirmă că deține informații despre aceste propuneri de la oficiali din Ministerul rus de Externe și din Guvernul georgian. Adjunctul ministrului georgian de externe, Grigol Vașadze, a prezentat aceste propuneri la o reuniune pe care a avut-o luni la Moscova cu omologul său rus Grigori Karasin.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7444 secunde