Gheţarii din Noua Zeelandă continuă să se micşoreze

304
Gheţarii din Noua Zeelandă continuă să se micşoreze - ghetarinouazeelanda-1648559576.jpg

Articole de la același autor

Zăpada şi gheaţa a peste 50 de gheţari din Insula de Sud din Noua Zeelandă continuă să scadă, conform unei analize care se efectuează anual, la sfârşitul verii australe, informează marţi agenţia Xinhua.

Săptămâna trecută, oameni de ştiinţă de la Institutul Naţional de Cercetare a Apei şi Atmosferei din Noua Zeelandă (NIWA), Universitatea Victoria din Wellington şi Departamentul de Conservare au realizat mii de fotografii aeriene ale gheţarilor. Unele dintre ele sunt utilizate pentru a construi modele 3D care monitorizează modificările volumului de gheaţă.

În fiecare an, programul de monitorizare NIWA evaluează numeroşi gheţari şi altitudinea liniei gheţii pentru a observa ce cantitate din zăpada din iarna precedentă a rămas pe fiecare gheţar. Analiza aeriană pe termen lung oferă o cronologie valoroasă, care se întinde până în 1977 şi demonstrează vizual cât de mult s-au retras gheţarii.

De la prima astfel de analiză, temperatura globală a crescut cu aproximativ 1,1 grade Celsius, a declarat cercetătorul principal NIWA Andrew Lorrey, care conduce proiectul, adăugând că mulţi dintre gheţarii din Noua Zeelandă suferă din cauza temperaturilor extrem de ridicate din timpul verii, exacerbate de un val de căldură în mediul marin.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8147 secunde