Grecia cere restituirea frizelor furate din Pantheon

412
Autoritățile din Grecia găzduiesc la Atena, în perioada 17-18 martie, o conferință UNESCO privind restituirea bunurilor culturale furate și exportate țărilor de origine, și cer British Museum să le înapoieze friza orientală din Parthenon, transmite AFP.
Conferința a fost deschisă ieri în noul muzeu de pe Acropole, unde o sală întreagă este rezervată frizelor, pe care autoritățile grecești speră să le vadă înapoiate Parthenonului. Frizele reclamate de Atena au fost demontate de pe pereții Parthenonului la începutul secolului al XIX-lea de către ambasadorul britanic la Costantinopol, lordul Elgin. Friza orientală expusă la British Museum a fost obiectul unei campanii intense a Atenei, în scopul restituirii ei, însă muzeul din Londra a refuzat să o facă.
Conferința desfășurată sub egida UNESCO a reunit zeci de directori de muzee și arheologi ce vor dezbate timp de două zile problema restiturii bunurilor culturale jefuite și traficate în toată lumea. 
"Numărul excavațiilor ilegale crește, în special în zonele de război precum Irak și Afganistan", a semnalat reprezentanta direcției generale a Culturii din UNESCO, Françoise Riviere, atrăgând totodată atenția asupra nevoii de a intensifica urgent lupta contra jafurilor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7633 secunde