Grecii votează pentru alegerile legislative

156
Grecii votează pentru alegerile legislative - grecia-1339920457.jpg
Birourile de votare în Grecia s-au deschis duminică la 07h00 (04h00 GMT) pentru alegeri legislative test, care capătă alura unui referendum asupra euro și care vor servi la determinarea viitorului țării aflate în criză, agravată în zona monetară europeană, comentează AFP, citată de Agerpres.

Biroruile de vot se vor închide la 19h00 (16h00 GMT), oră la care va fi publicată prima estimare a rezultatului scrutinului, bazată pe un sondaj la ieșirea de la urne în cadrul acestor alegeri urmărite cu mult interes în lumea întreagă.

Cei circa 9,9 milioane de greci înscriși pe listele electorale sunt invitați să departajeze cele două principale partide care concurează, Noua Democrație (de dreapta), care garantează menținerea Greciei în zona euro cu condiția unor modificări în memorandumul semnat între Atena și creditori, și Syriza (stânga radicală), care tocmai a început să ceară renegocierea pactului după ce susținuse săptămâni la rând abandonarea lui.

Potrivit ultimelor sondaje oficiale apărute în urmă cu 15 zile, cele două partide sunt egale în preferințele alegătorilor. Sondaje neoficiale anticipau joi o victorie a dreptei cu un avans de 10 % în primul tur.

Alegătorii greci au fost avertizați - mai mult sau mai puțin direct de numeroși responsabili europeni - asupra rezultatului votului lor.

Renunțând la neutralitatea afișată până acum, cancelarul german Angela Merkel a estimat sâmbătă 'important' ca grecii să aleagă duminică o majoritate care să respecte angajamentele țării în domeniul austerității.

Într-o țară polarizată, aceasta echivalează cu susținerea orientării de dreapta a lui Antonis Samaras, care se prezintă ca un garant al ancorării țării în zona euro față de stânga radicală a lui Alexis Tsipras, oponent declarat austerității și reformelor impuse de Greciei.

Christine Lagarde, director general al FMI, a considerat și ea 'importantă' 'reluarea dialogului' de săptămâna viitoare cu Atena. Ea a indicat necesitatea de a 'readuce conturile la zi' după săptămânile de vid politic de după scrutinul din 6 mai care nu a fost în măsură să asigure o majoritate.

Președintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker i-a invitat la rândul său pe greci 'să fie conștienți' de 'efectul devastator' pe care l-ar avea ieșirea țării lor din zona euro și a UE.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4927 secunde