Guvernul britanic ia foarte în serios ameninţările de destabilizare din partea unor state străine

205
Guvernul britanic ia foarte în serios ameninţările de destabilizare din partea unor state străine - 1-1705915200.jpg

Articole de la același autor

Guvernul britanic ia foarte în serios ameninţările de destabilizare din partea unor state străine înainte de alegerile legislative, a declarat ministrul apărării, Grant Shapps, după avertismentul lansat de un responsabil britanic pentru prevenirea şi combaterea terorismului, relatează agenţia AFP.

„Există câţiva actori diferiţi, Iranul, evident, Rusia, Coreea de Nord, care ar putea decide să se amestece în procesele noastre electorale. Evident că este ceva ce luăm foarte în serios”, a spus ministrul Grant Shapps.

Responsabilul luptei împotriva terorismului şi comisar adjunct al poliţiei londoneze, Matt Jukes, a avertizat în ultimele zile asupra riscului ingerinţei unor state străine în contextul apropierii alegerilor legislative ce urmează să aibă loc, anul acesta, în Regatul Unit.

„Există o cantitate imensă de dezinformare online. Volumul acestei activităţi este mai mare decât a fost vreodată în orice alt an electoral”, a declarat Matt Jukes, menţionând Iranul, Rusia şi China drept o triplă ameninţare pentru Regatul Unit.

Potrivit oficialului britanic, nivelul de ameninţare este cel mai crescut de la sfârşitul Războiului Rece în ceea ce priveşte spionajul şi ingerinţa străină.

„Matt Jukes a avut perfectă dreptate să tragă un semnal de alarmă”, a declarat Grant Shapps, adăugând că, „desigur, trebuie să ne asigurăm că menţinem un sistem foarte sigur pentru democraţia noastră”.

Oficialul britanic responsabil de lupta antiteroristă a mai avertizat că, de la începutul războiului din Gaza dintre Israel şi Hamas, poliţia a înregistrat o creştere foarte clară a ameninţării teroriste în ţară, cu o înmulţire semnificativă a semnelor de radicalizare pe internet.

Poliţia a înregistrat de şapte ori mai multe sesizări ale acestei activităţi online în perioada octombrie-decembrie decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, cea mai mare parte dintre acestea provenind de la minori.

„Toată această activitate online este parte integrantă a unui climat periculos care are potenţialul de a împinge oamenii spre terorism”, a mai spus Matt Jukes. „Este greu să ne amintim de o altă perioadă atât de instabilă, periculoasă şi incertă”, a insistat el, adăugând că „viteza şi amploarea impactului evenimentelor globale în Marea Britanie sunt extraordinare”. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4682 secunde