Herman Van Rompuy, primul președinte al Uniunii Europene

223
Herman Van Rompuy, primul președinte al Uniunii Europene - 3bf2494248dce446936191f05c9fc152.jpg

Articole recomandate

Premierul belgian Herman Van Rompuy a fost desemnat joi seară primul președinte al Uniunii Europene, iar Catherine Ashton a fost aleasă drept reprezentatul UE în Afaceri Externe. "Consiliul, alcătuit din șefii de stat și de guvern din țările mem-bre UE, l-a numit pe Herman Van Rompuy ca primul președinte al Uniunii Europene și îl felicităm", a declarat șeful guvernului britanic, Gordon Brown. "Domnul Van Rompuy a adus o perioadă de stabilitate în Belgia după luni de incertitudini", a remarcat Brown. Gordon Brown a precizat că Catherine Ashton va avea o poziție unică asupra politicii externe europene în următorii cinci ani.
Herman Van Rompuy este un om cunoscut pentru abilitatea sa de a nu supăra pe nimeni, mascând o puternică determinare. Van Rompuy va fi la cârma UE pentru doi ani jumătate și înlocuiește sistemul actual în care președintele se schimbă o dată la șase luni, dând astfel dreptul tuturor țărilor membre să dețină președinția UE. Pre-ședintele UE este un creștin-democrat flamand, în vârstă de 62 de ani, care a fost parlamentar încă din 1988. A devenit premierul Belgiei în decembrie 2008, după ce a fost rugat insistent.
Noul președinte UE este cunoscut în Belgia pentru capacitatea sa de a realiza compromisuri între diferitele comunități lingvistice, cea francofonă și cea flamandă.
Catherine Ashton, membră în Partidul Laburist din Marea Britanie, va prelua rolul de șef al diplomației europene de la Javier Solana, însă va avea puteri sporite. Ea va fi în același timp vicepreședinte al Comisiei Europene.
Ashton, în vârstă de 53 de ani, este nou-venită în acest domeniu și nu este foarte cunoscută nici în țara ei, însă este foarte apreciată la Bruxelles unde și-a făcut un renume ca și comisar european la Comerț.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6566 secunde