În 2009, casele constănțenilor se "înverzesc"

851
Furnizorii constănțeni de materiale de construcții au planuri "verzi" pentru 2009. Panouri solare și mini-turbine eoliene în loc de centrale electrice și cărămizi ecologice în loc de BCA.
Investiții mai mici și, după spusele producătorilor și importatorilor, mai rentabile, întrucât au o durată de viață de până la 50 de ani.
Soluțiile ecologice de încălzire și de energie electrică sunt acum în centrul atenției. Dacă în urmă cu doi – trei ani funcționa la Constanța o singură firmă importatoare de astfel de produse și prețurile erau pe măsura unicității lor (minimum 2.500 dolari pentru un ansamblu solar), piața este acum plină de astfel de firme de profil, impactul concurenței asupra prețurilor fiind benefic pentru cumpărători.
Un sistem "verde" pentru apă caldă menajeră, compus dintr-un colector solar cu tanc în sistem presurizat, costă doar 1.200 euro. Un sistem complet, care asigură și încălzirea locuinței, costă între 4.000 și 6.000 euro, în funcție de capacitate.
Mai important este că firmele nu se mai limitează doar la importul de noi soluții ecologice, trecând direct la producție. O firmă mixtă constănțeano-craioveană este prima din țară care a început să producă instalații solare și eoliene, în urmă cu un an.
"Avantajul principal este că putem vinde la prețuri mai mici. Cei mai mulți clienți îi avem în sudul litoralului, în special proprietarii de vile, pensiuni sau mini-hoteluri. Însă există un interes tot mai mare și din partea constănțenilor, care caută să reducă cheltuielile cu încălzirea și apa calda", spun oficialii firmei, prezenți în stațiunea Mamaia la a XII-a ediție a târgului Tomis Ambient Construct.
Un alt avantaj al producției este că nu ești limitat de stocul furnizorilor și poți să aduci pe piață inovații.
"Prima schimbare pe care am făcut-o a fost să înlocuim structura panourilor solare. Cele vechi sunt compacte… dacă se strică un singur tub, trebuie să înlocuiești tot panoul. Noile noastre modele sunt modulare, cu multe tuburi individuale. Dacă se strică un tub, poate fi schimbat imediat, fără a opri funcționarea sistemului", spune reprezentantul firmei.
O altă noutate pe piața materialelor de construcții este introducerea cărămizilor "eco", care funcționează pe principiul geamului termopan. Astfel, cărămizile conțin la interior un strat de polistiren și un compartiment gol, cu aer. Sunt mai ușoare, mai subțiri și au o eficiență uriașă la izolația termică a caselor.
La exterior sunt prevăzute cu un strat de fibră de sticlă, pentru a înlesni finisajul. Costă în jur de 45 – 50 euro/metru pătrat. Greutatea maximă la care ajunge, cu tot cu zugrăveală, este de 120 kilograme/metru pătrat. Cu materiale tradiționale, greutatea este de circa 350 kilograme/metru pătrat.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8245 secunde