Avem un spațiu verde. Cum procedăm?

Concurs Instanța de judecată a hotărât că se poate construi pe spațiul verde de pe bulevardul Tomis

697

Articole de la același autor

Spațiul verde de pe bulevardul Tomis adiacent blocurilor TD 2 B și TD 2 A din fața Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța a dispărut. În urmă cu două zile, au început să se defrișeze copacii. Ieri, mai mulți muncitori montau panourile, alții strângeau ramurile și trunchiurile copacilor, iar un utilaj nivela terenul. "Nu știm ce o să se construiască aici, noi suntem doar muncitori", s-a scuzat unul dintre ei.

Proprietarii apartamentelor, care au plantat copacii și care zilnic se puteau bucura de mica oază de verdeață aflată printre betoane, s-au indignat aflând, în urmă cu mai mulți ani, că terenul urma a fi înstrăinat. În ciuda demersurilor lor la autorități, nu au reușit să schimbe cu ceva mersul lucrurilor, așa cum nu va reuși să schimbe nici noua legislație care interzice construcțiile pe spațiile verzi.
"Acest părculeț urmează să fie defrișat pentru a face loc construirii unui motel cu parter și patru etaje cu garaj la subsol. Prin eliberarea actelor de proprietate și a autorizației de construire pe acest teren condamnați și băgați în beznă un număr de 27 de apartamente să stea cu lumina aprinsă în interiorul locuinței 24 de ore, pentru că distanța între noua construcție și blocurile susmenționate va fi sub 5 metri", se arată în reclamație.
Totodată, oamenii se tem de faptul că structurile de rezistență ale blocurilor TD2A, TD2B și TD1B vor fi grav afectate prin săparea fundației noii construcții, atât de aproape.
Guvernul României a trimis spre soluționare petiția către Prefectura Constanța, iar aceasta din urmă, Direcției de Sănătate Publică. Ce li se răspunde? "Pentru a răspunde la sesizarea dumneavoastră, vă rugăm să ne comunicați numele societății sau persoanei fizice pe care o reclamați, în scopul identificării documentației solicitate", de parcă asta era problema, nu construcția în sine.

Autorizație câștigată în instanță
Pe rolul instanțelor de judecată a avut loc o acțiune de anulare a autorizației de construire. În baza informațiilor primite de la Inspectoratul de Stat în Construcții Constanța, instanța a hotărât că autorizația de construire pe spațiul verde este valabilă. Proprietarul terenului și al construcției se numește Mircea Petre și se pare că a moștenit terenul pe care în urmă cu mulți ani funcționa o pușcărie, așa cum ne-a spus Radu Damian, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Stat în Construcții Constanța. Anunțul de începere a lucrărilor a fost trimis inspectoratului în urmă cu câteva zile.
Nu putem spune cu certitudine dacă este așa sau nu, întrucât ieri, la ora la care ne-am făcut documentarea, nu exista nici un panou informativ.
Proprietarii apartamentelor de pe strada Tomis nu au aflat de nicio hotărâre judecătorească definitivă și nu înțeleg cum s-a permis ridicarea unei construcții pe spațiul verde, cu atât mai mult cu cât, spun ei, știau că s-a făcut un schimb de terenuri.
Și în privința acestei construcții pe spațiul verde, am intrat într-un cerc vicios. Pe de o parte există o legislație care interzice executarea de lucrări pe spațiul verde. Pe de altă parte, există o autorizație de construire eliberată de Primăria Constanța pentru realizarea unei construcții pe spațiul verde. În concluzie, legea privind protecția spațiului verde în Constanța a venit mult prea târziu, când nu mai este nimic de salvat. Probabil nu mai există nici un petic de verdeață care să fie salvat. ne putem aștepta să existe la sertar autorizații de construire pentru toate celelalte zone verzi ale orașului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.5473 secunde